Masło ghee właściwości i zastosowanie. Czy masło ghee jest zdrowe?

fot. dreamstime fot. dreamstime

Od dawna mówi się o wyższości tłuszczów roślinnych nad zwierzęcymi. Te drugie przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu i są winne większości chorób cywilizacyjnych. Masło ghee stanowi wśród nich wyjątek. Jest nie tylko zdrowe, ale i nadaje się wyśmienicie do gotowania oraz smażenia. Pod tym względem przebija każdy olej roślinny, nawet rzepakowy i oliwę z oliwek. W dodatku możemy zrobić je sami.



Masło ghee – jak powstaje?

Masło ghee (ghi) to rodzaj masła klarowanego, czyli masła oczyszczonego z białka, wody i osadu. Jest stuprocentowym, czystym tłuszczem, z którego usunięto wszystkie niekorzystne dla zdrowia substancje. Ghee jest pozbawione kazeiny i laktozy, dlatego mogą po nie sięgać osoby z ich nietolerancją. Dzięki temu, że nie ma w nim białka, wręcz idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. W przeciwieństwie do zwykłego masła, które na dobrą sprawę możemy wykorzystać jedynie do przygotowania jajecznicy, masło klarowane ma wysoki punkt dymienia (efekt oczyszczenia go z białka), a do tego nie zmienia smaku składników posiłku.

Masło ghee możemy kupić w sklepie ze zdrową lub orientalną żywnością. Ale możemy też przygotować je samodzielnie, w domu. Potrzebujemy do tego jedynie kilku kostek zwykłego masła (optymalna ilość to 2-4 sztuki, w zależności od tego, jak często do gotowania wykorzystujemy tłuszcz). Ważne, aby zakupione masło było dobrej jakości, o wysokiej zawartości tłuszczu i bez dodatku soli.
 
Jak zrobić domowe masło ghee?

  • Masło przełóż do garnka lub rondelka i ustaw naczynie na niedużym ogniu.
  • Poczekaj aż po podgrzaniu woda zbierze się na dnie i zacznie gotować. Nie przykrywaj garnka pokrywką.
  • Po około 40 minutach przestaniesz słyszeć charakterystyczne bulgotanie – to znak, że woda w całości odparowała z masła.
  • Pozostaw garnek na małym ogniu i pozwól teraz, by wszystkie cząsteczki stałe, a głównie białko, mogły opaść ma dno i do niego przywrzeć (masło trudno jest przypalić, więc czyszczenie nie powinno być problematyczne).
  • Od czasu do czasu przemieszaj tłuszcz. Gdy stwierdzisz, że masło jest już zupełnie czyste (nie unoszą się w nim żadne szumowiny czy osad), zdejmij je z ognia. Lepiej nie odkładać tego momentu, ponieważ białko może ostatecznie zacząć się palić, co zmieni nieco smak produktu końcowego.
  • Poczekaj godzinę aż wszystkie cząstki stałe opadną na dno, a na górze zostanie krystalicznie czysty tłuszcz.
  • Następnie zlej masło do suchego oraz szczelnego słoika, zakręć i przechowuj w miejscu pozbawionym wpływu światła i wilgoci.

Fot. Larry Jacobsen [CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy