Methylglyoxal - cenny składnik miodów

pixabay.com pixabay.com

Miód słynie ze swoich nieocenionych właściwości prozdrowotnych. Mało kto jednak zna nazwy wszystkich substancji, które się kryją w tym słodkim produkcie. Jednym z ważniejszych związków, który składa się na wartości odżywcze miodu jest methylglyoxal. Ma on m.in. silne działanie przeciwbakteryjne. Czy każdy rodzaj miodu zawiera go tyle samo?



Methylglyoxal, czyli MGO,  jest organicznym związkiem należącym do grupy glioksali, zaliczanych do aldehydów. Niekiedy występuje pod nazwą aldehyd pirogronowy tudzież acetylformaldehyd. Substancja ta dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Co ważne – nie odkłada się w organizmie, lecz jest z niego bez problemu wyprowadzana. W naszym ciele ten związek w ilościach śladowych występuje w sposób naturalny, jako produkt przemian metabolicznych.

Występujący w miodach methylglyoxal ma szereg ważnych dla naszego zdrowia właściwości:
  • niszczy bakterie, wirusy i grzyby
  • chroni organizm przed zakażeniami
  • ułatwia gojenie się uszkodzeń skóry
  • ma działanie przeciwzapalne
  • zapobiega nowotworom
Naukowcy odkryli, że działanie methylglyoxalu wzmacnia witamina C, która jest również silnym przeciwutleniaczem.

Najsłynniejszy produkt, w którym znajdziemy MGO w wysokim stężeniu, to miód manuka. Odkąd w 2008 roku na łamach czasopisma Molecular Nutrition & Food Research Journal opublikowano wyniki badań prof. Thomasa Henlego, który znalazł methylglyoxal w nowozelandzkich miodach manuka, popularność tego produktu zaczęła rosnąć. Zawartość MGO jest w tych produktach najwyższa - wynosi od 30 do 550 mg/kg miodu. Informacje o dokładnej zawartości tej aktywnej substancji w danym miodzie znajdziemy na jego etykiecie.

Oczywiście, im więcej methylglyoxalu w miodzie, tym silniejsze jest jego działanie. Co ciekawe, w przypadku miodów manuka stężenie tego związku wzrasta z czasem. Produkty najlepszej jakości mają nawet 1000 mg MGO/kg miodu.

Wbrew powszechnej opinii, methylglyoxal w dużo większym stopniu decyduje o cennych właściwościach miodu niż związki fenolowe. Nasze rodzime odmiany miodów niestety nie mogą się poszczycić dużą zawartością MGO, jednak pewne ilości tego związku znajdziemy w miodzie gryczanym wrzosowym i spadziowym. Z tego względu, oprócz naszych świetnych jakościowo polskich miodów, warto włączyć do codziennej diety zagraniczny miód manuka.
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęcia: www.pexels.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy