Jakie garnki są najlepsze i zdrowe? - aluminiowe, stalowe czy żeliwne?

fot. dreamstime fot. dreamstime

Wbrew pozorom, aby zdrowo się odżywiać, nie wystarczy koncentrować się na tym, co jemy. Rodzaj i właściwości produktów spożywczych wprowadzanych diety to tylko połowa sukcesu. Aby w pełni chronić nasze zdrowie, powinniśmy zwracać uwagę na wszystkie narzędzia, które służą nam do przygotowania posiłku – w szczególności – na naczynia kuchenne. Aby zadbać o jakość kuchni ekologicznej, należy wziąć pod lupę materiały, z których są wykonane nasze garnki, patelnie i naczynia, w których przechowujemy żywność. Wiele z nich może nas bowiem powoli, ale skutecznie podtruwać!



Jeżeli jakość domowych akcesoriów kuchennych budzi wątpliwości, powinniśmy czym prędzej dokonać ich wymiany. Taki zakup, choć początkowo wydaje się bolesny dla naszego portfela, jest inwestycją na lata i – co najważniejsze – ochroni zdrowie nasze i bliskich. Niniejszy artykuł ma na celu wskazać surowce o potencjale toksycznym oraz przedstawić w 100% bezpieczne zamienniki tychże materiałów.

Zagrożenia w kuchennej szafce

W trosce o naszą kondycję fizyczną, powinniśmy jak najszybciej wyeliminować z gospodarstwa domowego naczynia wykonane z trujących materiałów, takich jak aluminium czy plastik.

Al - ALUMINIUM

Naczynia wykonane z aluminium są tanie i łatwo dostępne. Jako że metal ten szybko się nagrzewa, jest popularnym tworzywem w przemyśle gastronomicznym. Niestety gotowanie w aluminiowych garnkach jest bardzo szkodliwe dla zdrowia. Może prowadzić do
Aluminium szkodzi!
Gotowanie w aluminiowych garnkach może prowadzić do choroby Alzheimera czy demencji. Ten metal ciężki jest bowiem magazynowany w mózgu i odpowiada za długofalowe pogarszanie jego wydolności.
poważnych schorzeń układu nerwowego – choroby Alzheimera czy demencji. Ten metal ciężki jest bowiem magazynowany w mózgu i odpowiada za długofalowe pogarszanie jego wydolności. W miarę podgrzewania jedzenia w aluminiowych garnkach, toksyczne związki zaczynają do niego przenikać. Szczególnie intensywnie proces ten przebiega w przypadku kwaśnych i słonych potraw. Tego typu produkty powodują nadżerki w powierzchni naczynia i uwalniają do przygotowywanych dań szkodliwy glin. Pierwiastek ten, po spożyciu, odkłada się w naszej wątrobie i może prowadzić do jej niewydolności, a nawet zapoczątkować chorobę nowotworową! Niektórzy producenci naczyń mają w swojej ofercie garnki o aluminiowym dnie, które jest pokryte neutralnym dla zdrowia materiałem. Taki zabieg nie chroni nas jednak w 100% przed trującymi działaniem tego metalu. W miarę użytkowania naczynia powłoka ulega bowiem uszkodzeniom i aluminium zaczyna przenikać do żywności. Z tego względu, podczas wyboru akcesoriów kuchennych, powinniśmy odrzucać wszystkie garnki nawet z minimalną zawartością Al w składzie surowcowym.

Freeimages.com/bruno neves

Polipropylen - PLASTIK

Oczywiście nikt nie używa naczyń plastikowych w przypadku posiadania kuchenki gazowej. Dania w pojemnikach z tego tworzywa wielu z nas wstawia jednak bezrefleksyjnie do mikrofalówki. Substancje zawarte w plastiku pod wpływem ciepła przenikają do pożywienia i mogą wywoływać szereg dolegliwości zdrowotnych. Tworzywo to w wysokiej temperaturze wydziela ksenoestrogeny lub bisfenol A. Są to syntetyczne hormony, szczególnie niebezpieczne dla kobiet, bowiem potrafią blokować naturalne receptory estrogenu, przez co wywołują poważne zaburzenia hormonalne. Plastik powinien być w gastronomii surowo zabroniony. Szkodliwe dla zdrowia jest zarówno podgrzewanie w nim dań, jak i nakładanie gorącego jedzenia na plastikowe talerzyki czy nalewanie wrzących płynów do misek wykonanych z tego tworzywa. Ostrożności w stosowaniu wymagają również popularne plastikowe pojemniki służące do przechowywania żywności oraz butelki. Jeżeli już musimy ich używać, wybierajmy tylko takie, które są wykonane z lepszej jakości materiału, pozbawionego bisfenolu A (BPA).
Moim zdaniem
W jakich garnkach gotujesz?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy