Olej cacay - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej cacay?

Olej cacay - właściwości, wartości odżywcze Cacay, fot. unipymes.com

Okrzyknięty nowym, “lepszym” olejem arganowym, olej cacay robi zawrotną karierę w kosmetyce. Paradoksalnie, jego globalna popularność jest wspaniałą wiadomością, dla wszystkich, którym leży na sercu przyszłość środowiska naturalnego.



Przyroda prawdopodobnie wciąż ma dla nas w zanadrzu jeszcze kilka przyjemnych niespodzianek. Jedną z nich jest niewątpliwie olej cacay, o którego fantastycznych właściwościach dowiedzieliśmy się całkiem niedawno, bo w pierwszej dekadzie XXI wieku. W ostatnich latach egzotycznym eliksirem młodości zachwycił się na poważnie cały świat, łącznie z producentami ekskluzywnych kosmetyków do twarzy i ciała.

Niepozorny orzech

Cacay to orzechy dziko rosnących drzew o botanicznej nazwie Caryodendron Orinocense, które porastają wschodnią stronę podnóża Andów. Majestatyczne kolosy osiągają nawet 40 metrów wysokości i są ważną częścią dżungli amazońskiej, czyli „zielonych płuc” świata. Nie tylko pochłaniają dwutlenek węgla z atmosfery, ale także wzbogacają glebę i utrzymują w równowadze stosunki wodne wielkiego dorzecza. Spotkać je można w Wenezueli, Ekwadorze i Peru, ale największe połacie lasów cacay znajdują się w Kolumbii. Tam też zaczęła się bajkowa niemal historia niepozornych orzechów, które lokalni wieśniacy od lat wykorzystywali na opał i pożywną, wysokobiałkową paszę dla zwierząt.

W twardych skorupach wielkości morelek mieszczą się trzy identyczne jądra, a orzechy same opadają na ziemię po osiągnięciu fazy dojrzałości – gdy łupina zrobi się brązowa. Po wyłuskaniu, z miąższu cacay wytłacza się na zimno drogocenny olej, a z pozostałości wytwarza się mąkę oraz kompost. Żadna część rośliny nie jest marnotrawiona.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy