Olej kameliowy – właściwości i zastosowanie. Jak działa olej kameliowy?

www.pixabay.com www.pixabay.com

Pozyskiwany z nasion drzewka będącego symbolem radości i dobrobytu azjatycki olej kameliowy powoli podbija serca Polek. Produkt ten, poza tym, że jest pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów, stanowi bazę wielu tradycyjnych receptur upiększających rodem z Dalekiego Wschodu. Azjatki zawdzięczają mu jędrne ciało, świeżą cerę, a także zadbane włosy i paznokcie. Na czym polega fenomen Camellia sinensis?



Olej kameliowy, zwany herbacianym, jest tłoczony z pestek zielonej herbaty. Wytwarza się go z nasion rośliny o nazwie Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej, stanowiącej wiecznie zielone drzewo o okazałych kwiatach, które rośnie na obszarze Chin i Japonii. W Azji istnieje mnóstwo zastosowań tego preparatu. W kulturze wschodniej drzewo kameliowe stanowi symbol radości i dobrobytu. Co ciekawe, przed wiekami olej herbaciany był używany przez japońskich samurajów do ochrony broni przed korozją. Dzisiaj Chińczycy używają go w kuchni, a Japończycy stosują do wytwarzania kosmetyków pielęgnujących skórę i włosy. Światowa produkcja oleju kameliowego podlega ścisłej kontroli jakości, jako że jest on używany również do gotowania.

Co łączy olej kameliowy z olejem Tsubaki?

Olej kameliowy jest pozyskiwany z nasion za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikiem lub zimnej obróbki. Ma barwę bursztynowo-zieloną i delikatny, słodki zapach. Jego smak jest natomiast pozbawiony dominującej nuty, co czyni go neutralnym dodatkiem do wielu potraw i kosmetyków. Wbrew jednak powszechnej opinii, istnieje kilka odmian oleju z Camellia:
  • olej z Camellia sinensis - olej z nasion herbaty
  • olej z Camellia japonica - znany także jako japońska herbata. Produkuje się go z rośliny o czerwonych kwiatach, a jego inna nazwa brzmi olej Tsubaki. Możemy go znaleźć w składzie wielu kosmetyków pielęgnacyjnych.  
  • olej z Camellia oleifera – czyli olej herbaciany lub olej z Camellia.
Mimo, że nazewnictwo poszczególnych rodzajów oleju kameliowego może być nieco mylące, w praktyce nazwy Camellia sinensis i Camellia oleifera odnoszą się do oleju z Camellia i stosuje się je zamiennie. Z kolei olej Kamellia Japonica to powszechnie znany olej Tsubaki, który różni się od pozostałych pod względem składu chemicznego i wartości odżywczej.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy