Olej lniany właściwości i odchudzanie. Zastosowanie oleju lnianego

fot. dreamstime fot. dreamstime

Regularne spożywanie oleju lnianego ma niebagatelny wpływ na zdrowie. I to wpływ pozytywny. Pod warunkiem, że wiemy, jaki olej lniany jest najlepszy i gdzie warto go kupować. Olej ten to skarbnica antyutleniaczy i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obowiązkowy produkt dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie.



Olej lniany: co o nim wiemy?

Już starożytni w znacznym stopniu eksploatowali nasiona lnu zwyczajnego. Olej był jednym z pierwszych surowców, który udało im się z nich wytworzyć. Wykorzystywali go w dużej mierze do celów leczniczych, wierząc, że działa zbawiennie na problemy z trawieniem oraz jako środek przeciwzapalny przy dolegliwościach układu oddechowego. Poza tym olej lniany był ważnym surowcem w produkcji włókien i tkanin oraz znajdował zastosowanie w impregnacji drewna. Używano go też w kuchni, podobnie jak samego siemienia lnianego, czyli nasion lnu.

Intensywnie żółty, gęsty i cierpki w smaku olej lniany produkuje się z dojrzałych nasiona lnu zwyczajnego. Tradycyjną odmianą wykorzystywaną do jego otrzymywania jest Szafir. Obecnie odmian lnu przybywa i często spotykamy się np. z olejem powstałym z nasion lnu złocistego. Ma on mniej intensywny zapach i smak oraz aromat idący zdecydowanie w orzech i sezam. Jest jednak nieco uboższy w kwasy wielonienasycone.

Len, Freeimages.com/Marek Luty
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy