Olej z pachnotki - właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej z pachnotki?

Pachnotka - zastosowanie, właściwości pixabay.com

W Azji pachnotkę uprawia się jako warzywo i ziele urozmaicające zupy, sałatki, dania z ryżu oraz ryb. Także olej z pachnotki pozyskiwany z tej wonnej rośliny wywalczył sobie zaszczytne miejsce w kuchni… oraz w apteczce. Poznaj jego niezwykłe właściwości lecznicze…



Pachnotkę pod koniec XIX wieku przywieźli do USA azjatyccy imigranci i roślina szybko podbiła serca Amerykanów. Dziś stosuje się ją szeroko w przemyśle spożywczym m.in. do aromatyzowania sosów i cukierków. W Japonii z kolei odświeżające listki podawane są często do sushi i sashimi, a nawet używane do piklowania specyficznych słonych śliwek umeboshi. Ale walory smakowe to zaledwie ułamek atrakcyjności pachnotki. Już tradycyjna medycyna chińska polecała ekstrakt z shiso (inna nazwa ziela) jako balsam na bolący żołądek oraz mdłości, lek przeciwdziałający skurczom mięśni, a także panaceum na kaszel i dolegliwości oddechowe związane z astmą.

Uprawa pachnotki

Pachnotka, zwana również japońską miętą oraz chińską bazylią, to wieloletnia roślina pochodząca z Azji. Z botanicznego punktu widzenia należy do rodziny jasnotowatych i charakteryzuje się pięknymi ząbkowatymi liśćmi, które mogą przybierać soczyście zieloną lub fioletowo-czerwoną barwę. Pomimo egzotycznego pochodzenia można ją z powodzeniem piastować w polskich ogródkach, gdzie spełnia rolę dekoracyjną, wzrastając nawet do 60 centymetrów. Pachnotka zwyczajna dość dobrze znosi mróz, ale wymaga nasłonecznionego, chronionego od wiatru stanowiska. Można ją wysadzać również w donicach na balkonie czy tarasie, a w zamian odwdzięcza się przyjemną, acz intensywną, miętowo-cynamonową wonią. Z prażonych nasion pachnotki wytwarza się transparentny olej o ciekawym orzechowym smaku, którego zalety docenia zarówno medycyna, jak i kosmetologia.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy