Oregano przyprawa - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy oregano

pixabay.com pixabay.com

Oregano to pospolita, ale bardzo pożyteczna roślina. Rośnie dziko w całej Europie, a także w Azji i w Afryce Północnej. Posiada zarówno walory kulinarne (szczególnie to w wersji suszonej – jest bardziej aromatyczne niż świeże), jak i prozdrowotne. Dzięki koncentracji olejków lotnych, stanowi silną broń w walce z różnymi rodzajami infekcji.



Lebiodka, majeranek, oregano, dzikie zioło

Prawidłowa nazwa botaniczna oregano to lebiodka pospolita. Stosuje się ją rzadko, prawie nigdy nie mamy z nią do czynienia w sklepie. Jeszcze rzadziej używa się określenia dziki majeranek, które wskazuje na znaczne podobieństwo oregano i majeranku. I rzeczywiście – obie rośliny pochodzą z rodziny jasnotowatych i mają podobne właściwości oraz wygląd. Majeranek jest jednak bardziej aromatyczny i słodko-gorzki, oregano zaś pachnie goryczką i pieprzem.

Oregano to jedna z najczęściej stosowanych w Polsce przypraw. Jest tania i popularna, ponieważ w całej Europie rośnie pospolicie. Spotkamy ją w zaroślach, widnych połaciach trawy, na obrzeżach lasów czy na wzgórzach. Lubi suche podłoże i nie ma zbyt wielu wymagań względem warunków glebowych. Jak ją rozpoznać? Lebiodka ma sztywną, wzniesioną i owłosioną łodygę, wysoką na około 80 cm. Jej listki są ułożone względem siebie naprzeciwlegle, usadzone na ogonkach, jajowate, z brzegiem całym lub delikatnie ząbkowanym. Kwiaty z kolei kształtują się w gęste kwiatostany z wystającymi pręcikami w kolorze różu i fioletu. Oregano może i nie jest szczególnie charakterystyczną rośliną (zwłaszcza poza okresem kwitnienia), rozpoznamy je jednak po intensywnym zapachu, jaki wokół siebie wydziela. Najwięcej gruczołów zapachowych skoncentrowanych jest na listkach lebiodki i to właśnie z nich uzyskuje się olejek eteryczny o wielu interesujących właściwościach leczniczych i kosmetycznych.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy