Pieprz czarny przyprawa - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy pieprz czarny

pixabay.com pixabay.com

Na stole zawsze występuje w duecie z solą, byśmy w każdej chwili mogli nadać wyrazistości swoim daniom. Ale jego walory wychodzą daleko poza to. Pieprz czarny ma wiele właściwości prozdrowotnych! Dlatego, chcąc wzmocnić doznania smakowe, podczas obiadu zdecydowanie lepiej sięgnąć po młynek z pieprzem, zamiast po solniczkę.



Pieprz – uprawa i pozyskiwanie

Pieprz to obok soli podstawowa przyprawa każdej kuchni. Odrobinę mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości dań wytrawnych, aby wzmocnić ich smak nutką pikanterii. Znajdziemy go na niemal każdej liście składników potrzebnych do przygotowania dowolnej zupy,
Mielony czy w ziarnach?
Pieprz mielony nie jest pozbawiony wyrazistości i dobrze spełnia swoją rolę. Jednak to nie to samo, co całe ziarna pieprzu podane w młynku, które możemy zmielić na świeżo. Taki pieprz jest o wiele bardziej aromatyczny, a jego smak nie gaśnie tak szybko jak smak tego kupionego w saszetce.
potrawy mięsnej, marynaty czy sałatki. Jest tak powszechny, że z pewnością wielu z nas nie zastanawiało się nigdy, skąd pochodzi, ani jak wyglądają jego uprawa i metoda pozyskiwania. Pora w końcu dowiedzieć się nieco więcej o tej zwyczajnej, a jednocześnie niezastąpionej i wyjątkowej przyprawie.

Pieprz czarny jest tak powszechny, że myślimy o nim niemal jak o naszej rodzimej przyprawie. Tymczasem pochodzi z miejsca, którego kuchnia słynie z wyrazistych, intensywnych aromatów – jego ojczyzna to Indie. Pieprz uprawiany jest współcześnie poza tym w wielu innych rejonach tropikalnych i subtropikalnych, czyli wszędzie tam gdzie jest bardzo ciepło, a zarazem wilgotno. Można zatem z powodzeniem stwierdzić, że to przyprawa na wskroś egzotyczna, choć znana nam tak dobrze z kuchennej codzienności.

Pieprz czarny (Piper nigrum) jest rośliną pnącą wieloletnią. Dorasta do 15 m, wijąc się po wysokich tyczkach, ustawionych ciasno na plantacjach. Jej uprawy zakłada się z myślą o owocach (pestkowcach), które na całym świecie służą do przyprawiania potraw. Cenne jagody pieprzu zebrane są w owocostany. Początkowo mają barwę zieloną, później przechodzą w czerwoną, aż stają się czarne i w pełni dojrzewają. Pieprz znany jest od czasów starożytnych. Do Europy z Dalekiego Wschodu sprowadził go Aleksander Macedoński, a pierwszy raz opisał Marco Polo. Owoce pieprzu po zebraniu suszy się, a w zależności od stadium dojrzałości i smaku, jaki chcemy uzyskać, poddaje również fermentacji lub pozbawia zewnętrznej warstwy.


Moim zdaniem
Lubisz ostre potrawy?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy