Pieprz czarny przyprawa - właściwości, działanie i zastosowanie pieprzu czarnego

pixabay.com pixabay.com

Pieprz czarny na stole zawsze występuje w duecie z solą, byśmy w każdej chwili mogli nadać wyrazistości swoim daniom. Ale walory tej przyprawy wychodzą daleko poza to. Pieprz czarny ma wiele właściwości prozdrowotnych! Dlatego, chcąc wzmocnić doznania smakowe, podczas obiadu zdecydowanie lepiej sięgnąć po młynek z pieprzem, zamiast po solniczkę.


Mielony czy w ziarnach?
Pieprz mielony nie jest pozbawiony wyrazistości i dobrze spełnia swoją rolę. Jednak to nie to samo, co całe ziarna pieprzu podane w młynku, które możemy zmielić na świeżo. Taki pieprz jest o wiele bardziej aromatyczny, a jego smak nie gaśnie tak szybko jak smak tego kupionego w saszetce.
Pieprz – uprawa i pozyskiwanie

Pieprz to obok soli podstawowa przyprawa każdej kuchni. Odrobinę mielonego pieprzu czarnego dodaje się do większości dań wytrawnych, aby wzmocnić ich smak nutką pikanterii. Znajdziemy go na niemal każdej liście składników potrzebnych do przygotowania dowolnej zupy, potrawy mięsnej, marynaty czy sałatki. Jest tak powszechny, że z pewnością wielu z nas nie zastanawiało się nigdy, skąd pochodzi, ani jak wyglądają jego uprawa i metoda pozyskiwania. Pora w końcu dowiedzieć się nieco więcej o tej zwyczajnej, a jednocześnie niezastąpionej i wyjątkowej przyprawie.

Pieprz czarny jest tak powszechny, że myślimy o nim niemal jak o naszej rodzimej przyprawie. Tymczasem pochodzi z miejsca, którego kuchnia słynie z wyrazistych, intensywnych aromatów – jego ojczyzna to Indie. Pieprz uprawiany jest współcześnie poza tym w wielu innych rejonach tropikalnych i subtropikalnych, czyli wszędzie tam gdzie jest bardzo ciepło, a zarazem wilgotno. Można zatem z powodzeniem stwierdzić, że to przyprawa na wskroś egzotyczna, choć znana nam tak dobrze z kuchennej codzienności.
Moim zdaniem
Lubisz ostre potrawy?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy