Woda z ogórków kiszonych- właściwości lecznicze, witaminy i kalorie

Fot. mingusmutter [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. mingusmutter [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, wzmacnia system obronny organizmu, zawiera także sporo witamin z grupy B, witaminę C i sole mineralne. Oto dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków.



Kiszenie, to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Ta metoda przygotowywania przetworów jest szczególnie popularna w przypadku białej kapusty i ogórków. Kiszone ogórki często lądują jako dodatek do niedzielnego obiadu czy jako główny składnik zupy ogórkowej. A co z wodą pozostałą w słoiku po przetworach? Najlepiej i najzdrowiej jest ją wypić. Sok z kiszonych warzyw jest równie ważny jak same warzywa. Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości i wartości odżywczych, a bakterie które się w niej znajdują, mogą nas chronić przed wieloma chorobami.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy