Potas (K) - zapotrzebowanie na potas - właściwości, rola w organizmie i jego niedobory

Produkty zawierające potas. Fot. dreamstime Produkty zawierające potas. Fot. dreamstime
Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów obecnych w ludzkim organizmie. To dlatego, że spełnia dwie niezwykle istotne funkcje – warunkuje prawidłową pracę mięśni, w tym serca, oraz uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych. Tu nie kończy się jednak jego wpływ na nasze zdrowie. Dowiedz się, dlaczego jeszcze potas jest tak ważny i co powinniśmy jeść, aby zapewnić sobie jego odpowiednią ilość na co dzień. Warto dbać o to zwłaszcza podczas upałów i intensywnego wysiłku fizycznego!

Potas (K) to najlżejszy ze znanych metali. Ma barwę srebrzystobiałą i można go kroić nożem. Potas nie występuje w przyrodzie w stanie wolnym. Występuje wyłącznie w postaci związków. Najważniejsze minerały potasu to: karnalit, sylwin, kainit, saletra potasowa (indyjska).

Co działa sprawnie dzięki potasowi?


Dwa układy w naszym ciele są w dużym stopniu zależne od stężenia potasu w tkankach. Mowa o układzie mięśniowym oraz nerwowym. Potas wraz z sodem i chlorem, pod postacią jonów, uskuteczniają bowiem wytwarzanie ładunków elektrycznych potrzebnych do przewodzenia impulsów nerwowych. Potas, jako kation wewnątrzkomórkowy, odgrywa pod tym względem kluczową rolę. Właściwa różnica potencjałów, jaka tworzy się dzięki odpowiednim stężeniom elektrolitów: potasu, chloru i sodu po obydwu stronach błon komórkowych, sprawia że przesyłanie impulsów nerwowych jest możliwe. Nieprawidłowe stężenie wymienionych jonów powoduje tym samym zaburzenia funkcji komórek mięśniowych i nerwowych.

Poza tym wymienione elektrolity odpowiadają za równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodnej.

Regulacja gospodarki wodnej organizmu przez potas polega głównie na tym, że zmniejsza on uwodnienie przestrzeni zewnątrzkomórkowej na rzecz wewnątrzkomórkowej. Przejawia w tym działanie przeciwne do działania kationów sodowych. Potas normuje poziom pH komórkowego oraz panujące w komórkach ciśnienie osmotyczne.

Prawie 90 proc. zmagazynowanego potasu znajduje się w przestrzeni komórkowej, a około 8 proc. w kościach. Ogólna jego zawartość w ustroju waha się między 110 a 140 gramów. Dzienne zapotrzebowanie na potas u osoby dorosłej jest równe 4700 mg tego pierwiastka. Najwięcej, bo 5100 mg, muszą przyjmować kobiety będące w trakcie laktacji.
Moim zdaniem
Czy potas można przedawkować?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy