Sezam przyprawa - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy sezam

Photo credit: Foter.com Photo credit: Foter.com

Nasiona sezamu obfitują w tłuszcz. Nie musi się go jednak obawiać żaden wielbiciel sezamowych przysmaków, choć te wręcz ociekają złocistym olejem. Sezam pozytywnie wpływa na zdrowie, a ponieważ używany jest w wielu kuchniach świata, warto poznawać różne jego odsłony.



Z Afryki w świat

Nasiona sezamu cenili i wykorzystywali już starożytni. Babilończycy przypisywali im boskie konotacje, a Hindusi cudowne właściwości prozdrowotne. Sezam indyjski jest jedną najdłużej uprawianych gatunków oleistych na świecie. Obecnie roślina ta występuje zresztą wyłącznie w uprawie i to właśnie w odmianie indyjskiej. Sezam indyjski nazywany jest też sezamem wschodnim lub kunżutem. Najwięcej jego upraw znajduje się oczywiście w Indiach, a zaraz potem w Chinach. Przyjął się też nieźle w krajach Ameryki Środkowej oraz w Sudanie.
Sezamowe dobroci, po które warto sięgnąć:
Kiełki sezamu – bogate w minerały, aminokwasy i związki fenolowe. Idealne na kanapki, do zupy lub twarożku.
Mleko sezamowe – doskonałe źródło wapnia

Sezam czarny

– uprawiany jest głównie w Chinach i dodawany do sushi.
Ponieważ nie jest zbyt wymagający, uprawia się go wszak także w Europie (np. w Grecji i we Francji), ale na znacznie mniejszą skalę. Sezam indyjski można uzyskać nawet w warunkach domowych, pod warunkiem, że spodziewamy się gorącego i słonecznego lata.

Sezam to roślina krótko żyjąca, należąca do rodziny połapkowatych. Jako pochodząca z Afryki, ma się dobrze wszędzie tam, gdzie jest bardzo słonecznie. Na teren Azji z Czarnego Lądu przywędrowała w starożytności, a potem dotarła do Europy. Myśląc o sezamie, przywołujemy w głowie obraz złocistych, drobnych ziarenek. Jak natomiast wygląda sama roślina? To sięgająca maksimum 1,5 metra bylina o włochatej, rozłożystej łodydze. Kwitnie na biało lub fioletowo, a jej owoce to kanciaste i owłosione torebki, zawierające kilkadziesiąt po nasion. Choć współczesne kulinarne trendy każą nam interesować się również kiełkami sezamu, to nie ulega wątpliwości, że właśnie nasiona są najcenniejszym dobrodziejstwem tej rośliny. Są oryginalne w wyglądzie i smaku, dlatego w kuchni wykorzystuje się je często do dekorowania sałatek i wypieków. Walory dekoracyjne to jednak ostatnia rzecz, która powinna nam się kojarzyć z sezamem. Na największą uwagę zasługują jego właściwości odżywcze, które koncentrują się tak w ziarenkach, jak i w tłoczonym z nich oleju.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy