Słodkie napoje szkodzą, ale są wyjątki

Panuje powszechne przekonanie, że słodkie napoje szkodzą – przyczyniają się do otyłości, zwiększają ryzyko cukrzycy, potęgują agresywne zachowania u dzieci. Są jednak wyjątki, o czym przekonują polscy naukowcy.



Słodkie napoje gazowane typu cola, napoje energetyczne z kofeiną, czy ice-tea – tych produktów należy unikać jak ognia, o czym przekonuje wiele badań i doniesień naukowych. A co z sokami owocowymi, które przecież też są słodkie?

Badania przeprowadzone przez polskich naukowców nie potwierdziły związku pomiędzy regularnym piciem soków owocowych, a nadwagą u młodzieży. Badacze podkreślają, że dieta osób regularnie pijących soki owocowe jest bogatsza w witaminy, mikro- i makroelementy oraz wiele innych substancji odżywczych, co w sposób bezpośredni przekłada się na poprawę jakości diety i zapewnia korzyści zdrowotne.

Główna autorka badania, Prof. dr hab. Lidia Wądołowska, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przekonuje, że osoby spożywające soki owocowe minimum 4 razy w tygodniu – w tym również codziennie – miały nieznacznie mniejszy problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. W grupie tej odnotowano niższy procent dziewcząt i chłopców borykających się z nadwagą. U młodzieży sięgającej po sok owocowy raz w tygodniu lub rzadziej odsetek osób ze zwiększoną masą ciała był nieznacznie większy.

„Nie stwierdziliśmy związku pomiędzy codziennym piciem soków owocowych a zwiększoną masą ciała. Co ciekawe w grupie osób sięgających po sok owocowy zaledwie raz w tygodniu, bądź rzadziej, stwierdziliśmy nieistotnie większy odsetek młodzieży borykający się z problemem nadwagi” – skomentowała prof. dr hab. Lidia Wądołowska.

Polskie doświadczenie potwierdziło to, co już wcześniej odkryli Amerykanie. Badanie  zrealizowane u amerykańskiej młodzieży pokazało, że konsumpcja 100 proc. soków owocowych wpływa korzystnie na poprawę jakości diety zwiększając spożycie substancji odżywczych. Stwierdzono, że dieta młodzieży regularnie spożywającej 100 proc. soki owocowe jest bogatsza w węglowodany, błonnik, witaminę C i B6, kwas foliowy, potas, miedź, żelazo oraz jest uboższa w tłuszcz, nasycone kwasy tłuszczowe oraz produkty z dodatkiem cukru.

„Wyniki tego badania nie mogą nas zaskakiwać. Potwierdzają one bowiem fakt, że sok owocowy to produkt w pełni naturalny. Na terenie Unii Europejskiej do soków owocowych nie wolno dodawać żadnych dodatków, w tym cukrów. Wartość kaloryczna soku zbliżona jest do wartości kalorycznej owoców, z których powstał i wynosi poniżej 50 kcal w 100 ml (wyższą kaloryczność mogą mieć tylko soki z owoców bardzo bogatych w cukry, np. z winogron). Dla przykładu 100 ml soku pomarańczowego to ok 45 kcal, a 100 g pomarańczy to również ok 45 kcal. Nie należy zapominać, że soki są źródłem niezbędnej do życia wody, ale także ważnym źródłem istotnych dla życia składników odżywczych. Badanie potwierdza tylko, że wyłączenie tej grupy produktów z codziennej diety szkodzi, a nie pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, chyba, że jak wskazują badania amerykańskie, chodzi o osoby genetycznie skłonne do otyłości” – powiedział prof. dr hab. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa.

Ocena (2.3) Oceń: