Syrop glukozowo-fruktozowy - właściwości i zastosowanie. W jakich produktach występuje syrop glukozowo-fruktozowy? | eko

Syropy wysokofruktozowe powstają głównie ze skrobi kukurydzianej. Jedna z ich nazw handlowych to HFCS - high fructose corn syrup. Fot. pixabay.com Syropy wysokofruktozowe powstają głównie ze skrobi kukurydzianej. Jedna z ich nazw handlowych to HFCS - high fructose corn syrup. Fot. pixabay.com

Na pierwszy rzut oka, syrop glukozowo-fruktozowy prezentuje się lepiej niż zły i zniesławiony cukier. Coraz częściej też zastępuje go na etykietach. Nie dajmy się jednak zwieść. Syrop glukozowo-fruktozowy nie jest zdrowym zamiennikiem cukru, choć upowszechnił się na tyle, że jego spożycie ciągle wzrasta. Okazjonalne sięganie po produkty z syropem glukozowo-fruktozowym nie jest szkodliwe, ale jego stała obecność w diecie owszem.


Jak powstał jeden z najbardziej szkodliwych produktów słodzących?

Syrop glukozowo-fruktozowy narodził się w Stanach Zjednoczonych w latach 50. XX wieku jako efekt zaporowego dla producentów wzrostu cen cukru. Próba obniżenia kosztów produkcji żywności poprzez zastosowanie alternatywy dla drożejącego cukru, okazała się strzałem w 10. Już 20 lat później syrop stał się w USA powszechny, a dziś króluje również w Europie.


Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnym składnikiem słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, płatków śniadaniowych, deserów, ciastek, przetworów mięsnych, a nader wszystko słodkich napojów gazowanych, kolorowych i aromatyzowanych, a także niektórych alkoholi.



Zdaniem dietetyków i znawców zdrowego żywienia, syrop glukozowo-fruktozowy istotnie przyczynia się do postępowania otyłości (zwłaszcza brzusznej), nadciśnienia tętniczego i chorób metabolicznych. Zwiększone spożycie fruktozy powoduje zaostrzoną produkcję kwasu moczowego, co zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i dny moczanowej. Fruktoza, wbrew opinii, prowadzi też do insulinoodporności, a w związku z tym do rozwoju cukrzycy. Co więcej, ponieważ fruktoza metabolizowana jest w wątrobie, nasila w jej obrębie syntezę tłuszczu, a w rezultacie powoduje niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy