Szczęśliwszy dzięki warzywom i owocom

Fot. Arty Guerillas/Flickr CC Fot. Arty Guerillas/Flickr CC

O tym, że warzywa i owoce dobrze wpływają na zdrowie wiemy od dawna. Naukowcy z Harvard School of Public Health udowodnili, że nie tylko o kondycję fizyczną naszego organizmu chodzi. Dieta bogata w warzywa i owoce zwiększa optymizm.


Dobry nastrój jest wypadkową wielu czynników. Jednak odpowiednio skomponowana zdrowa dieta może zdziałać cuda, co udowodnili naukowcy z Harvard School of Public Health.

„Osoby, które wykazywały się bardziej optymistycznym podejściem do życia miały o 13 proc. wyższy poziom stężenia karotenoidów we krwi, niż osoby mniej optymistycznie nastawione do życia – powiedziała Julia Boehm, z Harvard School of Public Health.

Karotenoidy to barwniki nadające warzywom i owocom kolor czerwony, pomarańczowy bądź żółty. Chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do wielu schorzeń. Zdaniem ekspertów mają one wpływ nie tylko na zdrowie, ale mogą również działać jako czynnik antystresowy.

Najwięcej karotenoidów znajduje się w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, sałacie, a z owoców w morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Boehm podkreśliła, iż jest to pierwsze badania, które wykazało związek między poczuciem szczęścia, a poziomem karotenoidów.
Ekologia.pl
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy