Ta mikstura ochroni cię przed chorobami cywilizacyjnymi

pixabay.com pixabay.com

Wczesną wiosną, trochę wbrew promieniom słońca, które coraz odważniej zaglądają w okna, często borykamy się ze spadkiem energii. Zamiast wspomagać się kolejnymi filiżankami espresso, warto przygotować domową miksturę wzmacniającą, która, poza tym, że pomoże nam pokonać zmęczenie związane z wiosennym przesileniem, ochroni nas przed chorobami układu krążenia, a nawet rakiem.


W czasie zimy, kiedy mamy minimalny dostęp do światła słonecznego, a mróz, śnieg i wiatr sprawiają, że nie chce nam się wychodzić z domu, następuje spadek aktywności fizycznej i niedotlenienie organizmu. Wskutek obniżonej kondycji, w naszym ciele zaczyna gromadzić się coraz więcej toksyn. Osłabieniu sprzyja też dieta dominująca w okresie jesienno-zimowym. Kiedy na zewnątrz jest zimno i szaro, dużo częściej sięgamy po wysokokaloryczne potrawy, a także spożywamy mniej bogatych w antyoksydanty owoców i warzyw.

Zimowe nawyki często odbijają się na naszym zdrowiu i wczesną wiosną czujemy się pozbawieni energii, a także stajemy się bardziej podatni na choroby cywilizacyjne. Z tego względu, warto dodać sobie mocy za pomocą domowej mikstury na bazie pestek moreli, cytrusów i pyłku kwiatowego.

Tego rodzaju naturalne lekarstwo nie tylko doda nam siły do działania, lecz także wzmocni serce i zmniejszy ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Pestki moreli są nieocenionym źródłem żelaza, fosforu, potasu oraz cennej witaminy B17. Substancja ta, współpracując z witaminą A, C i E oraz enzymami, jest w stanie usunąć z organizmu zmutowane komórki, dzięki czemu wspiera procesy detoksykacyjne.
Przepis na domową miksturę o działaniu wzmacniającym:

  • ½ kg cytryn bio
  • 20 jąder pestek moreli
  • 100 g zmielonego pyłku kwiatowego
  • ½ kg dobrej jakości miodu
Przygotowanie:

Cytryny dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w zamrażalniku na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je i ścieramy na tarce. Następnie rozdrobnione cytryny wkładamy do słoika, dodajemy zmielone jądra pestek moreli, kwiatowy pyłek, po czym dolewamy miodu i wszystko mieszamy za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). 15 ml tak przygotowanej mikstury spożywamy codziennie rano i wieczorem tuż przed posiłkiem.

Regularne stosowanie naturalnej mikstury z witaminą B 17 poprawia samopoczucie, powoduje wzrost witalności, chroni serce, a także czyści krew, wzmacnia wątrobę, poprawia funkcje mózgu i usprawnia procesy trawienne. Samo zdrowie!
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixaby.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy