Warzywa i owoce kontra rak

tooltip
Fot. sxc.hu
Czy elektrownia atomowa, to sposób na wzmocnienie suwerenności państwa?
Tak
Nie
Nie wiem
Głosuj

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National Cancer Institute”



Naukowiec Dr Paolo Boffetta z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wraz z kolegami przeanalizował dane z EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), z których wynika, że osoby, które zwiększyły spożycie zieleniny o około 200 gramów dziennie, miały o 3-4% obniżone ryzyko zachorowania na raka– czyli mniej niż sądzono wcześniej.

„W przeszłości istniało silne przekonanie, że owoce i warzywa w dużym stopniu chronią przed rakiem” mówi Boffetta. „W ciągu ostatnich 10 lub 15 lat przeprowadzono wiele badań, które nie potwierdzają tych relacji”– dodaje.

Naukowiec uważa, że dieta bogata w owoce i warzywa jest dobra z wielu innych powodów, takich jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Możliwe jest również, że tylko określone owoce lub warzywach mają właściwości ochronne – mówi Boffetta. Przykładem może być likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, której efekt zdrowotny udowodniono w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego i raka prostaty.
Ekologia.pl (JS)
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj
„Junk food” uzależnia jak narkotyk„Junk food” uzależnia jak narkotykOd wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze taniej żywności tzw. „junk...
Jak zdrowo się opalać? Jak zdrowo się opalać? Okres wakacyjny sprzyja kąpielom słonecznym. Opalanie poprawia nastrój, wygląd, ułatwia...

Pasaż zakupowy