Warzywa i owoce kontra rak

tooltip
Fot. sxc.hu
Jaką wybierzesz choinkę?
Naturalną
Sztuczną
W donicy
Głosuj

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw może obniżać ryzyko zachorowania na raka, ale nie w tak dużym stopniu jak sądzono – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach „Journal of National Cancer Institute”



Naukowiec Dr Paolo Boffetta z Mount Sinai School of Medicine w Nowym Jorku wraz z kolegami przeanalizował dane z EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), z których wynika, że osoby, które zwiększyły spożycie zieleniny o około 200 gramów dziennie, miały o 3-4% obniżone ryzyko zachorowania na raka– czyli mniej niż sądzono wcześniej.

„W przeszłości istniało silne przekonanie, że owoce i warzywa w dużym stopniu chronią przed rakiem” mówi Boffetta. „W ciągu ostatnich 10 lub 15 lat przeprowadzono wiele badań, które nie potwierdzają tych relacji”– dodaje.

Naukowiec uważa, że dieta bogata w owoce i warzywa jest dobra z wielu innych powodów, takich jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Możliwe jest również, że tylko określone owoce lub warzywach mają właściwości ochronne – mówi Boffetta. Przykładem może być likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, której efekt zdrowotny udowodniono w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego i raka prostaty.
Ekologia.pl (JS)
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj
„Junk food” uzależnia jak narkotyk„Junk food” uzależnia jak narkotykOd wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze taniej żywności tzw. „junk...
Kilogramy wydychamy z powietrzemKilogramy wydychamy z powietrzemCzy zastanawialiście się nad tym, co się dzieje z tkanką tłuszczową podczas intensywnych ćwiczeń?...

Pasaż zakupowy

GMO w Polsce Organizmy genetycznie modyfikowane a kwestia polityczna. Kto lobbuje za GMO?
[X] Zamknij