Witamina A - właściwości, rola witaminy A w organizmie i jej niedobory

dreamstime fot. dreamstime

Prawidłowa podaż witaminy A wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i wygląd. Zewnętrzną oznaką jej prawidłowego poziomu jest promienna cera, piękne włosy i zdrowe paznokcie. Substancję tę znajdziemy w tranie, jajach, rybach, mięsie i produktach mlecznych. Owoce i warzywa z kolei dostarczają nam jej roślinnej formy – karotenu. Warto zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, ponieważ witamina ta nie tylko działa jak zabiegi w SPA, lecz także chroni nas przed wieloma niebezpiecznymi chorobami.



Mianem witaminy A określa się grupę organicznych związków chemicznych należących do retinoidów. Nazywana jest również retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Znajdziemy ją jedynie w produktach zwierzęcych. W produktach pochodzenia roślinnego występuje prowitamina A składająca się z karotenoidów. Każda z tych substancji jest niezwykle ważna dla dobrego funkcjonowania całego organizmu.

A jak tran, mleko i jaja

Zapotrzebowanie na witaminę A jest zależne od wieku i płci. Dzieci do 12 roku życia potrzebują ok. 700 µg retinolu dziennie, kobiety do 59 roku życia – 800 µg, mężczyźni do 64 roku życia – 1000 µg, zaś osoby starsze - ok. 1000 µg. Organizm ludzki może magazynować tę substancję w wątrobie i tkance tłuszczowej. Najlepszym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego. Przede wszystkim - tran (aż 24000 µg/100 g) i produkty mleczne (masło – 814 µg/100 g, śmietana - 249 µg/100 g, mleko - 36 µg/100 g). Sporo tej substancji znajdziemy też w żółtku jaja (770 µg/100 g), makreli (100 µg/100 g) i wątróbkach drobiowych (93 µg/100 g). Produkty roślinne są z kolei doskonałym źródłem karotenu. Znajdziemy go przede wszystkim w owocach (morele suszone – 307 µg/100 g, morele świeże - 283 µg/100 g, śliwki suszone - 35 µg/100 g) i warzywach (marchew gotowana - 1132 µg / 100 g, pietruszka - 1167 µg/100 g, szpinak świeży - 717 µg/100 g, boćwina świeża - 600 µg/100 g, dynia - 267 µg/100 g).

Witamina A z chemicznego punktu widzenia

Witamina A ma postać oleju rozpuszczalnego w tłuszczach, etanolu i eterze naftowym. Charakteryzuje się dużą wrażliwością na działanie tlenu, co oznacza, że pod wpływem utleniania traci swoje właściwości. W produktach żywnościowych pochodzenia zwierzęcego substancja ta występuje w formie estru – palmitynianu retinolu. W jelicie cienkim przekształca się on w alkohol – retinol.


Karoten znajdziemy m. in. w marchewce. By Kander (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy