Witamina B7 - właściwości, rola w organizmie i jej niedobory

Fot. dreamstime Fot. dreamstime

Witamina H (biotyna) zapewnia nam podstawowe wyznaczniki dobrego stanu zdrowia – promienną cerę, mocne włosy i paznokcie oraz doskonałe samopoczucie. Znajdziemy ją zarówno w mięsie, jak i w orzechach, soi, jajach i ryżu. Oprócz szerokiego zastosowania w kosmetyce, ta „witamina skóry” jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, a także wspiera naszą psychikę.



Witamina B7, zwana „witaminą skóry” (niemieckie słowo Haut oznacza „skóra”), witaminą H lub biotyną stanowi rozpuszczalny w wodzie heterocykliczny organiczny związek chemiczny zawierający w swoim składzie siarkę. Substancję tę odkryto w latach 20. XIX wieku. Z naukowego punktu widzenia nie stanowi ona witaminy w ścisłym tego słowa znaczeniu – powinno się ją określać mianem złożonego kwasu organicznego, który naturalnie występuje zarówno u zwierząt, jak i u roślin. Substancję tę musimy sobie dostarczać wraz z pokarmem, ponieważ ilości, które są syntetyzowane w przewodzie pokarmowym nie wystarczają do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Soja, orzechy, migdały, wątróbka – biotyna w spiżarni

Witaminę B7 znajdziemy zarówno w diecie zdominowanej przez produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i wegetariańskiej. W żywności występuje w stanie wolnym (np. w mleku) tudzież w postaci związanej z białkami (np. w mięsie). Produkty zwierające największe jej ilości to: wątroba (100–200 µg / 100 g), soja (65 µg / 100 g), żółtko jaja kurzego (60 µg / 100 g), orzechy włoskie (25,5 µg / 100 g), sardynki (21 µg  / 100 g), migdały (17 µg / 100 g) i grzyby (15 µg / 100 g). Biotyna znajduje się również w ryżu naturalnym (9 µg/ 100 g), mące pełnoziarnistej (7 µg / 100 g), szpinaku (6 µg / 100 g), szynce wieprzowej (5 µg / 100 g), marchwi (3 µg / 100 g) i pomidorach (2 µg / 100 g). Dobowe zapotrzebowanie na witaminę H, zgodnie z Dietary Reference Intakes ustalonym przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board, wynosi 8 µg u dzieci do 3 roku życia, 12 µg u dzieci do 8 roku życia, 25 µg u młodzieży, 30 µg u dorosłych kobiet i mężczyzn oraz 35 µg u kobiet ciężarnych i karmiących.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy