Witamina C - właściwości, rola w organizmie i jej niedobory

Fot. hans-jürgen2013[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com Fot. hans-jürgen2013[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com
Witaminę C większość z nas kojarzy z popularnymi preparatami na przeziębienie i grypę. Okazuje się jednak, że zakres działania tej substancji wykracza daleko poza jesienno-zimowe infekcje. Kwas askorbinowy potrafi spektakularnie odmienić stan naszej cery, złagodzić alergię, wzmocnić kości oraz naczynia krwionośne, a nawet uchronić nas przed chorobami psychicznymi i rakiem.
Jako że podstawowym źródłem tej substancji są owoce i warzywa, warto wprowadzić do codziennej diety pełną gamę kolorów – paprykę, truskawki, pomarańcze, pomidory, kalarepę, mango, papaję… i nie tylko!


Witamina C, zwana kwasem askorbinowym (acidum ascorbicum) stanowi związek chemiczny pochodzenia organicznego należący do alkoholi polihydroksylowych. Jest nie tylko niezbędną do życia witaminą, którą dostarczamy organizmowi wraz z pożywieniem, lecz także znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako przeciwutleniacz (E300).

Dlaczego witaminy C najlepiej szukać w warzywniaku?

Witamina C to przede wszystkim koszyk pełen owoców i warzyw. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają bowiem śladowe jej ilości (np. mleko krowie – niecałe 2 mg / 100 g). Największe stężenie tej substancji znajdziemy, wbrew pozorom, nie w cytrynie, lecz w owocach dzikiej róży (aż 1800 mg / 100 g), rokitnika (do 1000 mg / 100 g) i w papryce żółtej (294 mg / 100 g). Inni witaminowi rekordziści to: czarna porzeczka (180 mg / 100 g), natka pietruszki (178 mg / 100 g), papryka czerwona (144 mg/ 100 g), jarmuż gotowany (120 mg / 100 g), chrzan (114 mg / 100 g), brukselka gotowana (94 mg / 100 g), kiwi (80 mg / 100 g), papaja (70 mg / 100 g), kalafior (69 mg / 100 g), szpinak (67, 8 mg / 100 g), kalarepa (64, 7 mg / 100 g), truskawka (60 mg / 100 g), cytryna (53 mg / 100 g) i pomarańcza (50 mg / 100 g). W celu utrzymania prawidłowego poziomu kwasu askorbinowego w diecie warto też regularnie sięgać po brokuły gotowane ( 46,7 mg / 100 g), mango (36,5 mg / 100 g), grejpfruty (32,2 mg / 100 g), mandarynki (30 mg / 100 g), pomidory (23 mg / 100 g) i białą kapustę gotowaną (19 mg / 100 g). Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę zależy od wieku. Dzieci do 6 roku życia potrzebują dawki 50 mg na dobę, a dziewięciolatkom należy dostarczać 60 mg tej substancji. Kobiety i mężczyźni z kolei wymagają podaży w wysokości 70 mg, przy czym kobiety ciężarne i karmiące powinny spożywać od 80 do 100 mg witaminy C dziennie.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy