Matcha właściwości, zastosowanie, działanie. Jak parzyć i pić zieloną herbatę metcha

Fot. naturalogy // via Pixabay Fot. naturalogy // via Pixabay

Matcha bywa nazywana najzdrowszą herbatą na świecie. Ten, na pierwszy rzut oka egzotycznie wyglądający, intensywnie zielony płyn, to jednak nic innego, jak znana nam dobrze zielona herbata. Tyle, że parzona z proszku. O jej właściwościach decydują sposób uprawy oraz metoda przetwarzania. Matcha słynie z ogromnej ilości przeciwutleniaczy, słodkawego smaku i aksamitnej konsystencji. To właśnie ją Japończycy piją podczas rytualnego obrządku parzenia herbaty.



Dojrzewanie w cieniu

Każdy z nas słyszał o ceremonii parzenia herbaty chanoyu – ważnym i podniosłym rytuale kultury japońskiej. Nie każdy wie jednak, że dotyczy on wyłącznie jednego rodzaju herbaty, a mianowicie matchy.

Produkcję i picie matchy spopularyzowali Japończycy, konkretnie buddyjscy mistrzowie Zen, którzy nadali ostateczny kształt zwyczajowi chanoyu. To dlatego matchę uznaje się za wytwór japoński, choć zwyczaj proszkowania listków herbacianych znano już w Chinach i praktykowano go, by wygodniejszy stał się handel tym surowcem. Obecnie wiemy, że najwyższej jakości matcha pochodzi z Uji w prefekturze Kioto oraz z Nishio w prefekturze Aichi. Na rynku znajdziemy też chińską „matchę”, ale nie jest to oryginalny produkt. Czym więc charakteryzuje się zdobywająca w Europie coraz większą popularność japońska herbatka?

Matcha to nic innego, jak tradycyjna zielona herbata, tyle że w postaci proszku. Jej liście po wysuszeniu mieli się w kamiennych młynach. Metoda ta sprawia, że zaparzona, skoncentrowana matcha ma o wiele silniejsze właściwości, niż napar herbaciany uzyskany z całych listków. Poza tym matchę wyróżnia sposób uprawy. Krzewy herbaciane, z których ma powstać matcha, w odpowiednim momencie okrywa się specjalną matą. Zabieg ten powoduje, że roślina produkuje więcej chlorofilu i aminokwasów (głównie L-teaniny), staje się słodsza i bogatsza w antyoksydanty. Mimo to Europejczycy dopiero niedawno zwrócili na nią baczniejszą uwagę. Z pewnością minie więc trochę czasu, zanim stanie się tak popularna jak tradycyjna wersja zielonej herbaty. Ponadto wysokogatunkowa matcha nie należy do najtańszych napojów, co może zniechęcać. Za 30-40 gramów tego intensywnie zielonego proszku trzeba zapłacić 70 zł. Niższe ceny będą świadczyły o tym, że produkt ma raczej kiepską jakość. Kosztując go, możemy się więc srodze rozczarować.

By Matcha Tea (Matcha Tea Factory alternatively Matcha) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy