Zdrowa żywność, która rujnuje metabolizm

pixabay.com pixabay.com

Zazwyczaj, jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów i poprawić sylwetkę, staramy się budować dietę z tzw. zdrowej żywności. Niestety wiele produktów, promowanych jako korzystne dla naszego organizmu, znacznie obciąża procesy metaboliczne i, w efekcie, powoduje otyłość idącą w parze z osłabieniem. Jakie pokarmy są odpowiedzialne za spowolnienie naszego metabolizmu?



Wiele z produktów, które można znaleźć na półce ze zdrową żywnością, działa na nasz organizm niemal tak samo, jak substancje toksyczne! W reakcji na szkodliwe związki, nasze ciało zaczyna wysyłać sygnały polegające na spadku ogólnej kondycji i samopoczucia. Regularne spożywanie takiego jedzenia prowadzi do przyrostu masy ciała, zaburzeń pracy tarczycy, problemów z koncentracją, dysharmonii hormonalnej i chorób układu pokarmowego.

Oto podstawowa lista pozornie zdrowej żywności o właściwościach działających szkodliwie na procesy metaboliczne:


pixabay.com


Musli – najlepszy pomysł na (nie)zdrowe śniadanie


Mieszanka płatków zbożowych, bakalii i suszonych owoców wydaje się być idealną propozycją na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety, większość dostępnych na rynku mieszanek tego typu zawiera mnóstwo cukru, konserwantów, syrop kukurydziany, mocno przetworzony miód, syntetyczne substancje słodzące, rafinowany olej oraz gluten. Skondensowane połączenie takich składników nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością i szkodzi naszemu ciału poprzez obciążanie jelit, powodowanie zaparć i dostarczanie potężnej dawki pustych kalorii. Z tego względu, powinniśmy uważnie studiować skład produktów typu musli czy granola i wybierać jedynie takie, które rzeczywiście dostarczą naszemu organizmowi niezbędnej energii i wartości odżywczych.

pixabay.com


„Soki” owocowe

Niestety, spora część dostępnych w sklepie soków nie ma nic wspólnego ze świeżym wyciągiem z owoców. Są to napoje wysokoprzetworzone i pełne chemii - o smaku wzmocnionym cukrem. W procesie produkcji takiego „soku” cała zawartość błonnika zostaje usunięta, a produkt podlega pasteryzacji i odparowuje przekształcając się w koncentrat mieszany następnie z wodą, cukrem, syntetycznymi barwnikami, konserwantami i aromatami. Tego rodzaju produkt nie ma nic wspólnego z soczystym owocem, a nasz organizm nie potrafi go swobodnie przetrawić. Co więcej, producenci tego rodzaju napojów często zamiast cukru umieszczają w składzie jego zamienniki – syrop kukurydziany czy maltodekstrynę. Brak błonnika w soku sprawia, że nadmiar substancji słodzących nie może być całkowicie zmetabolizowany przez wątrobę. Z tego powodu, zamiast przetworzonych napojów, które udają zdrowe, powinniśmy sięgać po zwykłą wodę, herbaty ziołowe, wodę kokosową, koktajle BIO, kombucha albo soki świeżo wyciskane z owoców.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy