Zupki w proszku, a nasze zdrowie

Fot. dreamstime Fot. dreamstime

Tempo życia, brak czasu na przygotowanie i celebrację posiłków, a także odzwyczajenie od gotowania powodują, że w przerwie na obiad przygotowujemy jedzenie w proszku. Fakt, błyskawiczne dania w proszku są tanie i… błyskawiczne.  Choć pozwalają nam zaoszczędzić dużo czasu i nie uderzają nas po kieszeni, produktów spożywczych w proszku lepiej unikać. Jakie zagrożenia niesie za sobą spożywanie zupek w proszku w nadmiernej ilości?



Zupki w proszku, w tym najpopularniejsze zupki chińskie można szybko przygotować, nie tracąc czasu na gotowanie czy smażenie. Wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i danie gotowe. Co kryje się w opakowaniu dania instant? Czy zupy w proszku są zdrowe?

Jaki jest skład zupek w proszku?

Jedzenie w proszku zawiera stabilizatory, kwasek cytrynowy, utwardzane kwasy tłuszczowe, sól oraz cukier prosty. Oprócz tego są do niego dodawane glutaminian sodu (E-621), askorbinian potasu czy benzoesan sodu (E-211). Wszystkie informacje o składzie powinniśmy znaleźć na etykietach produktów. − Część zapisanych na nich związków chemicznych może być oznaczona kodem rozpoczynającym się od litery E, np. E261 to glutaminian sodu. Warto sprawdzać, co kryje się pod tymi oznaczeniami i jakie skutki uboczne mogą powodować dane związki – radzi dietetyk Barbara Kreft.

Fot. Elsie Hui [CC BY 2.0 ], Flickr.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy