POLITYKA OCHRONY PRYWATNOŚCI
Załącznik nr 1 do Regulaminu

§ 1
DANE OSOBOWE
Właściciel Portalu ekologia.pl jako Administrator Danych Osobowych w pełni respektuje prawo do prywatności i ochrony danych osobowych Użytkowników. W szczególności dba o bezpieczeństwo danych osobowych i chroni je przed dostępem osób niepowołanych. Portal ekologia.pl zapewnia wszystkim zarejestrowanym użytkownikom realizację uprawnień wynikających z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. nr 133, pozycja 883), w szczególności prawo dobrowolności podawania danych, prawo wglądu do własnych danych, prawo żądania aktualizacji i usunięcia danych oraz prawo wniesienia sprzeciwu w przypadkach określonych w przepisach tej ustawy. Baza danych osobowych prowadzona przez Portal została zgłoszona do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

§ 2
POLITYKA COOKIES
1. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika portalu ekologia.pl i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych portalu ekologia.pl. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
2. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika portalu ekologia.pl pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator portalu ekologia.pl firma LEADMET Sp. z o.o. S.K.A. z siedzibą pod adresem ul. J. Conrada 30, 01-922 Warszawa.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
a) dostosowania zawartości stron internetowych portalu ekologia.pl do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika portalu ekologia.pl i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy portalu ekologia.pl korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
c) utrzymanie sesji Użytkownika portalu ekologia.pl (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie portalu ekologia.pl ponownie wpisywać loginu i hasła;
d) dostarczania użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
5. W ramach portalu ekologia.pl stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. W ramach portalu ekologia.pl stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach portalu ekologia.pl, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach portalu ekologia.pl;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach portalu ekologia.pl;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych portalu ekologia.pl;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy portalu ekologia.pl mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika portalu ekologia.pl. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
8. Operator portalu ekologia.pl informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych portalu ekologia.pl.
9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika portalu ekologia.pl i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem portalu ekologia.pl reklamodawców oraz partnerów.

§ 3
INNE TECHNOLOGIE
1. Dla zapewnienia wygody użytkowania naszych serwisów używamy technologii Local Storage Object (LSO), zbliżonej zasadą działania do plików cookies, mającej jednak nieco inne właściwości.
3. LSO to wydzielona część pamięci przeglądarki, służąca do przechowywania danych zapisywanych przez serwisy. Dostęp do niej może uzyskać tylko strona internetowa działający w tej samej witrynie, z której dane zostały zapisane, jednak inaczej niż w przypadku cookies, nie są one wysyłane przez przeglądarkę przy każdym odwołaniu do serwera. Dane w Local Storage Object są długotrwale przechowywane przez przeglądarkę i nie są usuwane po zamknięciu przeglądarki ani nie mają określonego czasu ważności.

§ 4
INFORMACJE HANDLOWE
Portal ekologia.pl zastrzega sobie prawo do wysyłania Użytkownikom niezapowiedzianych wiadomości. Zalicza się do nich informacje dotyczące działania portalu oraz niekomercyjne i komercyjne przekazy w postaci wiadomości e-mail i prywatnych wiadomości. Wszelkie treści reklamowe związane z działalnością komercyjną Portalu ekologia.pl i jego kontrahentów mogą być przesyłane Użytkownikom wyłącznie za ich zgodą, zgodnie z treścią art. 10 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. 2002, Nr 144, poz. 1204, z późn. zm.)
Użytkownicy, którzy zapisali się do subskrypcji otrzymują bezpłatny biuletyn informacyjny zwany Newsletterem.

§ 5
BLOKADA I LIKWIDACJA KONTA
Rozwiązanie umowy przez Użytkownika jest dobrowolne i może nastąpić w każdym czasie, przez wysłanie prośby o usunięcie konta na adres e-mail:webmaster@ekologia.pl. Rozwiązanie umowy o świadczenie usług drogą elektroniczną skutkuje całkowitym usunięciem  konta i danych użytkownika.
Administrator portalu ekologia.pl zastrzega sobie prawo do zablokowania lub usunięcia konta użytkownika. Może to nastąpić bez podania przyczyn (szczególnie w przypadku łamania przez Użytkownika regulaminu).

§ 6
INFORMACJE ZAWARTE W LOGACH DOSTĘPOWYCH

Podobnie jak większość wydawców serwisów internetowych, zbieramy informacje dotyczące korzystania z serwisów internetowych LEADMET przez użytkowników oraz ich adresów IP na podstawie analizy logów dostępowych. Informacje te wykorzystywane są w celach technicznych, związanych z administracją serwerów naszych serwisów internetowych, jak również w celach statystycznych, przy analizie demograficznej użytkowników. Stosownie do zapisu art. 18 ust. 6 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz innych obowiązujących przepisów prawa, możemy zostać zobowiązani do wydania informacji, w tym w szczególności numeru IP komputera, zawartych w logach dostępowych na żądanie uprawnionych na podstawie prawa organów państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań.

§ 7
KONTAKT Z PORTALEM EKOLOGIA.PL
Wszelkie pytania i wątpliwości dotyczące Regulaminu, Polityki Ochrony Prywatności oraz korzystania z Portalu prosimy kierować na adres: webmaster@ekologia.pl.