Pieczarka dwuzarodnikowa - opis, występowanie i zdjęcia. Grzyb pieczarka dwuzarodnikowa ciekawostki

By böhringer friedrich (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons By böhringer friedrich (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Smak drogich i trudniej dostępnych grzybów leśnych, na co dzień zastępuje nam pieczarka. Ale, czy to aby na pewno jedynie namiastka prawdziwego grzyba z lasu, która pociesza nasze podniebienia poza sezonem grzybobrania? Wbrew powszechnej opinii, pieczarki mają nam do zaoferowania o wiele więcej.



Pieczarki – bezpieczne, łatwo dostępne i zdrowe grzyby

Niewielu z nas zasługuje na miano znawców grzybów. Nawet ci, którzy co roku wędrują na jesienne grzybobrania miewają wątpliwości, czy aby na pewno dany okaz jest dokładnie tym, na jakiego wygląda. Niektóre gatunki grzybów są tak łudząco podobne do siebie, że w istocie trudno nam je rozpoznać. A pomyłka w tym względzie może oznaczać dla nas zgubne konsekwencje! Aby ich uniknąć, lepiej zwrócić się z zebranymi grzybami do leśnika, który dostrzeże drobne niuanse w budowie blaszek i trzonków, po czym orzeknie czy dany grzyb nadaje się do jedzenia czy też nie. Dopiero wtedy możemy być pewni naszych zbiorów i zabrać się za suszenie czy marynowanie grzybków lub przyrządzanie jesiennej zupy. To jednak czyni z grzybobrania sztukę, a z samych grzybów kulinarne wyzwanie.

Nieco na marginesie tych grzybobraniowych rozterek rośnie nam pieczarka – grzyb dobrze znany, niebudzący zbyt wielu wątpliwości, szeroko dostępny i bezpieczny. W lesie raczej jej nie spotkamy, za to na straganie i w sklepie już jak najbardziej tak. Trudno byłoby nam pomylić pieczarkę z rydzem czy boczniakiem. Biały lub szarobiały kapelusz, ciemniejsze i cieniutkie blaszki, walcowaty trzonek z wyraźnym pierścieniem – oto pieczarka nasza codzienna, dwuzarodnikowa. Choć grzyb ten niewiele ma w sobie szlachetności właściwej innym grzybom, pozostaje jednym z naszych ulubionych i chętnie wykorzystywanym w wielu kuchniach oraz na różne sposoby. Powszechnie uważa się, że pieczarki są jednak mało wartościowe pod względem odżywczym, a więc poza smakiem nie oferują nam nic innego. W tym miejscu warto dać się zaskoczyć – jedzenie pieczarek bardzo korzystnie wpływa bowiem na zdrowie. Jak to możliwe, skoro pieczarka rośnie na nawozie i w ponad 90% wypełniona jest wodą?


By This image was created by user I. G. Safonov (IGSafonov) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy