Zobacz także
Kalarepa lepsza od pomarańczy
O wyższości kalarepy nad pomarańczą
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa ...
Znikające miasto Bagnoregio. Zdążysz zanim umrze?
Znikające miasto Bagnoregio. Zdążysz zanim umrze?
We Włoszech, w stołecznym regionie Lacjum, nie tak daleko od Rzymu, walczy o życie malownicze miasteczko Civita di Bagnoregio. Pomimo tego, że zostało wpisane na światową listę miejsc najbardziej ...
Orzechy laskowe – właściwości, tradycja i walory odżywcze orzechów leszczyny
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej ...
W jaki sposób należy przechowywać pieczywo, by przedłużyć jego świeżość?
W jaki sposób należy przechowywać pieczywo, by przedłużyć jego świeżość?
Wszyscy uwielbiają zapach i smak świeżego pieczywa – zwłaszcza samodzielnie wypieczonego. Odpowiednie przechowywanie chleba sprawia, że aromat i wszystkie jego walory smakowe pozostają bez zmian. ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie kasztanów
Kasztany w kulinariach, medycynie i kosmetyce
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Prezentacja suszarek do grzybów i owoców
Prezentacja suszarek do grzybów i owoców
Okres letni, a zwłaszcza jesienny, sprzyja zbieraniu owoców i grzybów. Oprócz wykorzystywania ich na bieżąco, tworzenia z nich przetworów, dużym powodzeniem cieszy się ich suszenie. W dawnych ...
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszy
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Grzybowe inspiracje w kuchni
Grzybowe inspiracje w kuchni
Anglosasi boją się ich jak ognia, inni jak Azjaci czy Słowianie przepadają za nimi i nie wyobrażają sobie bez nich swojej kuchni. Grzyby od wieków nazywane „leśnym mięsem” - jak wykazują badania ...
Migdały – skarbnica witamin i składników mineralnych
Przeciwko starzeniu się i chorobom serca
Płatki migdałów, marcepan, mleko migdałowe, no i surowe migdały – to wszystko możemy mieć w swojej kuchni dzięki migdałowcowi zwyczajnemu. Drzewo to nie rośnie co prawda w Polsce, dlatego musimy ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle ...