Zobacz także
Marchew zwyczajna nadzwyczajna
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i ...
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Woda utleniona to nie tylko skuteczny środek do dezynfekcji ran i skaleczeń. Ta naturalna substancja może się sprawdzić również w domowych porządkach – zwłaszcza w pomieszczeniach, które wymagają ...
Dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej ...
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o ...
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem! Polska kuchnia burakiem stoi. Może zamiast tradycyjnego czerwonego barszczu ...
Leczniczy potencjał zupy miso
Leczniczy potencjał zupy miso
Miso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni japońskiej. Pasta na bazie sfermentowanej soi nie tylko jest smaczna i pożywna, lecz także uchodzi za sekret długowieczności ...
Rzodkiewka – właściwości i uprawa. Przepisy na rzodkiewkę
Rzodkiewka – ostra zawodniczka
Rzodkiewka kojarzy nam się z wiosną, ponieważ jest jedną z najpopularniejszych nowalijek. Najchętniej spożywamy ją w formie surowej, z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Osoby, które regularnie ...
Czy warto korzystać z dobrodziejstwa nowalijek?
Czy warto korzystać z dobrodziejstwa nowalijek?
Na sklepowych półkach pojawiły się nowalijki. Sałata, rzodkiewka, ogórek czy pomidor zwiastują nadejście wiosny i rozpoczęcie sezonu na świeże produkty. Warto jednak się powstrzymać i zastanowić, ...
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii
Teraz cukinia jest najlepsza – jędrna, świeża i soczysta. Proponujemy przepis na wegańskie placki z cukinii, które po usmażeniu są chrupiące i naprawdę pyszne. Można użyć do nich naprawdę dużych ...
Szczypiorek – urodziwy brat cebuli
Szczypiorek – urodziwy brat cebuli
Cebula i czosnek nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ani one ładne, ani przyjemnie pachnące. Ileż się trzeba czasem natrudzić, aby chociaż ich smak był przystępny dla podniebienia. Mają jednak ...