Zobacz także
Soczewica – roślina uniwersalna, zdrowa i dla każdego
Soczewica nie tylko dla wegetarian
Soczewica jest jednym z ulubionych produktów w diecie wegan i wegetarian. To stały element ich jadłospisu, ponieważ zawiera sporą ilość dobrze przyswajalnego białka. Ale soczewicę warto jeść ...
Jedzenie z łąki. Jakie darmowe jedzenie oferuje przyroda?
Darmowe jedzenie z łąki
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele roślin z otaczającej ich przyrody może znaleźć zastosowanie w ich kuchni. A pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały ...
Bank krwi dla zwierząt. Czy pies może być dawcą krwi?
Czy pies może być dawcą krwi?
Czy wiesz o tym, że pies lub kot może zostać dawcą krwi i uratować życie innym zwierzętom? Pierwszy w Polsce bank krwi dla zwierząt działa w Warszawie od blisko dwóch lat.
Jagody – skarby z lasu na zdrowe oczy i nie tylko
Ochronią przed miażdżycą, nadciśnieniem i nowotworami
Jagody stanowią częsty i lubiany dodatek do wypieków oraz deserów. Popularne są też pierogi i naleśniki z jagodowym nadzieniem. Spośród wszystkich owoców leśnych, to właśnie jagody i maliny ...
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Cebula – warzywo do zadań specjalnych
Katar, kaszel, osłabienie, bóle gardła, głowy i mięśni − początek wiosny, to okres kiedy obserwuje się zwiększoną ilość infekcji wirusowych. Gdy wystąpią pierwsze objawy przeziębienia, warto ...
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Wiadomo, że nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak woda z cytryną, nic tak nie rozgrzewa po zimowych spacerach jak herbata z jej dodatkiem. Skutecznie pomaga zwalczać przeziębienie, wspomaga ...
Biodegradowalny plastik z glonów?
Czekamy na pierwsze reklamówki z glonów
Czy glony mogą produkować plastik? Ależ oczywiście! Nowe badania opublikowane na łamach „Microbial Cell Factories” tego dowodem. Niemieccy naukowcy opracowali metodę, która zmusza jednokomórkowe ...
Bób na 3 sposoby 
Bób na 3 sposoby 
Sezon na bób przypada na sam środek lata. Amatorzy tej strączkowej rośliny mogą w tym czasie eksperymentować do woli z jej kulinarnym zastosowaniem. Na bazie bobu można bowiem przygotować pożywne ...
Kasza gryczana – bezglutenowa strażniczka naszego zdrowia
Kasza gryczana – bezglutenowa strażniczka naszego zdrowia
Na fali popularności egzotycznych zbóż, takich jak amarantus i quiona, wzrosło zainteresowanie także gryką zwyczajną. Powoli powszechna staje się świadomość jej prozdrowotnych wartości. Wszystko ...
Czerwona i biała porzeczka – o właściwościach tych mniej znanych porzeczek
Regulują poziom cukru we krwi i zbijają cholesterol
Każdy właściciel działki lub ogródka powinien znaleźć w nim miejsce na krzak porzeczki. A najlepiej na kilka, by poza znaną wszystkim czarną, móc posadzić obok jeszcze czerwoną i białą. One ...