Zobacz także
Jak zrobić kefir wegański?
Jak zrobić dobry, wegański kefir?
Wydaje się, że kefir, to coś o czym weganie mogą tylko pomarzyć. Jednak dzięki połączeniu mleka roślinnego i grzybka tybetańskiego można otrzymać napój o delikatnym, kwaskowym smaku, po który bez ...
Kasza gryczana - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza gryczana
Kasza gryczana – ziarenka pełne zdrowia
Starożytna medycyna chińska już od tysięcy lat upatruje w kaszy gryczanej lekarstwa na wewnętrzne zimno, biegunki oraz obfite miesiączki. Tymczasem, dla większości z nas te jasnobrązowe ziarenka ...
Przepis na pożywny chleb bez mąki
Przepis na pożywny chleb bez mąki
Chleb bez cukru, glutenu, polepszaczy i produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko doskonała propozycja dla wegan i osób chorych na celiakię. Bogaty w cenne składniki odżywcze bochenek jest ...
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Fasola biała – klasyka wśród strączków
Rodzina roślin strączkowych odkrywa przed nami wiele barw, kształtów i rozmiarów. Skuszeni kolorową soczewicą i modną cieciorką, rzadziej sięgamy po klasykę. Warto sobie o niej przypomnieć! W ...
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały ...
Karob – sposób na zdrowe słodkości
Karob – sposób na zdrowe słodkości
Słyszeliście o chlebie świętojańskim? Karob jest mączką produkowaną z tego warzywa. Tak, warzywa. Chleb świętojański to popularne określenie na strąki zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych. ...
Por dostarcza witamin i cennych minerałów
Porlove, czyli przepis na pikantny krem z pora
Właściwości pora znane już około 4500 lat temu. Starożytni Rzymianie wierzyli, że por wzmacnia struny głosowe, w medycynie ludowej por wykorzystywany był jako lek na reumatyzmu i artretyzm, a ...
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Za wspaniałymi właściwościami uwielbianej przez nas czekolady stoi niepozorna roślina uprawiana w tropikalnych lasach Afryki, a konkretnie – wytwarzane przez nią nasiona. Bogate w odżywcze ...
Rambutan – włochata kulka pełna zdrowia
Rambutan – włochata kulka pełna zdrowia
Rambutan wytwarza owoce, które intrygują swoim wyglądem i smakiem. Ten przybysz z dalekiej Azji wygląda jak owłosione liczi, a smakuje jak… polska śliwka! Delikatne wnętrze rambutana nie tylko ...
Yerba mate – rytuał pobudzenia
Yerba mate – rytuał pobudzenia
Yerba mate to wymagający napój. Nie wystarczy tak po prostu zalać go wrzątkiem i popijać, przegryzając herbatniki. Aby móc w pełni korzystać z właściwości mate, należy się z nią najpierw oswoić i ...