Zobacz także
Rabarbar warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze rabarbaru
Rabarbar – obcy znad Wołgi
Przez skojarzenia wizualne można powiedzieć, że rabarbar, inaczej rzewień, to taki smaczniejszy i bardziej kolorowy seler. Podobnie, jak ten ostatni jest warzywem, choć wyjątkowy smak kompotów i ...
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Bezglutenowa tarta ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
Maj i czerwiec to sezon na szparagi i czosnek niedźwiedzi. Dodanie tych składników do tarty stworzy wytrawną kompozycję.
Seler warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze selera
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany ...
Trzcina cukrowa – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie trzciny cukrowej
Trzcina cukrowa – źródło słodyczy, która nie szkodzi?
Pochodzi z Nowej Gwinei i jest znana ludzkości od tysięcy lat. Trzcina cukrowa ma ogromne znacznie gospodarcze, a pozyskiwany z niej cukier jest znany na całym świecie. Ów nierafinowany specyfik, ...
Nasiona chia na 5 sposobów
Nasiona chia na 5 sposobów
Nasiona szałwii hiszpańskiej to słynna superżywność, która obecnie bije rekordy popularności. Niewielkie nasiona chia, poza szeregiem wartości prozdrowotnych, mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. ...
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Przepis na wyciszającą lemoniadę lawendową
Uczucie niepokoju, zaburzenia nerwicowe i cykliczne ataki paniki to niezwykle powszechne problemy dotyczące zdrowia psychicznego, które odczuwają ludzie na całym świecie. U podstaw każdego z nich ...
Burak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze buraka
Burak – sprzymierzeniec anemików
Mimo niezbyt pochlebnej frazeologii, burak jest bardzo chętnie spożywanym warzywem i ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię bez jego towarzystwa. Znany jako sprzymierzeniec anemików, wykazuje ...
Daktyle owoce - właściwości, witaminy i wartości odżywcze daktyli
Daktyle – przysmak królów
Daktyle gościły na stołach arabskich książąt od tysiącleci, wierzono, że zapewniają długowieczność i chronią przed chorobami. W XX wieku teorie te zostały potwierdzone naukowo. Ich słodki smak ...
Sezon grillowy. Pora na grillowane warzywa i owoce
Co zamiast standardowej kiełbasy z grilla?
Sezon na grilla rozpoczął się już na dobre, a przed nami kolejny długi weekend. Spotkanie przy grillu może być okazją nie tylko do towarzyskich pogaduszek, ale również do spróbowania ciekawych i ...
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch w kuchni – torciki z karczochami i ricottą
Karczoch był znany już starożytnym Egipcjanom 5000 lat p.n.e. Pełnił funkcje dekoracyjne wśród  zamożnych Rzymian. Jego lecznicze właściwości zaczęto doceniać dopiero w XVI wieku. Po dziś ...