Zobacz także
Wegański budyń z jagodami
Wegański budyń z jagodami
Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas - jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ze śmietaną i cukrem, jagody prosto z krzaka… A może tak dla ...
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o ...
Wiśnie odchudzają i chronią przed chorobami układu krążenia
Odchudzają i chronią serce!
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji ...
Czarujący mak. Poznaj jego odmiany i właściwości oraz związane z nim ciekawostki
Czarujący mak. Poznaj jego właściwości oraz związane z nim ciekawostki
Ta wdzięczna i piękna roślina o dziwo cieszy oko na nieużytkach, terenach jałowych i przy ruderach. Z drugiej strony, pozwala zachwycić się też widokiem upstrzonych przez nią łąk i pól. Mak jest ...
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Za wspaniałymi właściwościami uwielbianej przez nas czekolady stoi niepozorna roślina uprawiana w tropikalnych lasach Afryki, a konkretnie – wytwarzane przez nią nasiona. Bogate w odżywcze ...
W Paryżu powstanie hotel z drewna otwarty na całe miasto
W Paryżu powstanie hotel z drewna otwarty na całe miasto
Powrót do klasycznej drewnianej architektury na najszerszą skalę można zaobserwować w Kraju Kwitnącej Wiśni. Niedawno okazało się, że japońscy architekci swoim zamiłowaniem do bliskich naturze ...
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii
Teraz cukinia jest najlepsza – jędrna, świeża i soczysta. Proponujemy przepis na wegańskie placki z cukinii, które po usmażeniu są chrupiące i naprawdę pyszne. Można użyć do nich naprawdę dużych ...
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna nie jest, niestety, tak rozpowszechniona w naszym rejonie Europy, jak biała. A szkoda, bo jej owoce są o wiele smaczniejsze i nawet nieco zdrowsze. Produkuje się z nich soki i syropy ...
Opakowanie - zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Śmiecimy na potęgę –  rocznie statystyczny Polak wyrzuca do śmieci 400 foliowych opakowań. Dlatego coraz więcej firm pracuje nad opakowaniami, opakowania, które nie będą szkodziły środowisku. ...
Cukinia – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Wszechstronna cukinia – smaczna i zdrowa
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z ...