Zobacz także
Ciecierzyca z najdroższą przyprawą świata
Ciecierzyca z najdroższą przyprawą świata
Szafran to najdroższa przyprawa na świecie.  Nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom.  Szafran uważany jest za afrodyzjak, który ma wpływ nie tylko na nasz popęd seksualny. Pobudza ...
Czyściec bulwiasty – zapomniany dar Orientu
Czyściec bulwiasty – zapomniany dar Orientu
Czyściec bulwiasty jest rośliną, która na pierwszy rzut oka nie wygląda zachęcająco i przypomina raczej jeden ze słynnych japońskich przysmaków, których przeciętny Europejczyk obawiałby się ...
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, ...
Jabłka – powszechne, zdrowe i przydatne w kuchni
Poprawiają pracę układu trawiennego, przyspieszają metabolizm udni pomagają schudnąć
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i innym ...
Jarzębina – roślina o niespodziewanych właściwościach
Jarzębina na przeziębienie i problemy z trawieniem
Pomarańczowo-czerwone, mięsiste i drobne owoce jarzębu pospolitego co roku urozmaicają nam estetycznie jesienny czas. Ale jarzębina jest interesująca także z perspektywy zdrowia. Bliżej powinien ...
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności. Skąd pochodzi i dlaczego warto włączyć go do diety?
Granat – rajski owoc miłości i długowieczności
Jeśli mowa jest o rajskim owocu, to do głowy wcale nie powinno przychodzić nam jabłko, ale właśnie granat – wychwalany od czasów glinianych tabliczek i papirusu. Na swoją sławę zasłużył dzięki ...
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan – rozgrzewa ciało, podnosi ciśnienie krwi i libido
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze ...
Rośliny bardziej sycą niż mięso?
Rośliny bardziej sycą niż mięso?
Posiłki na bazie roślin strączkowych, takich jak groch czy fasola są bardziej sycące niż dania oparte na wieprzowinie czy cielęcinie - przekonują badacze z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Boczniaki – źródło zdrowia i młodości
Boczniaki – źródło zdrowia i młodości
Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, pochodzące z Chin, które w ostatnich latach coraz częściej są spotykane i kupowane w naszych sklepach. W Polsce na szeroką skalę dostępne są w sprzedaży 2 ...
Krem z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Ta zupa z dyni poprawi humor i rozgrzeje
Niska temperatura, a także szybko zapadający zmrok to czynniki, które niekorzystnie wpływają na nasze samopoczucie. Podczas przesilenia jesienno-zimowego  możemy odczuwać senność i problemy ...