Zobacz także
Taro warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze taro
Taro – właściwości odżywcze i walory kulinarne włochatej bulwy z tropików
W czasie, gdy my na obiad przygotowujemy kartofle, mieszkańcy Azji, Hawajów i Polinezji sięgają po kolokazję jadalną, czyli taro. Taro to tropikalny kuzyn naszego ziemniaka, jednak jego walory ...
Przepis na niebieskie wegeburgery
Przepis na niebieskie wegeburgery
Burgery wkroczyły na salony i do wegańskich i wegetariańskich restauracji. To już nie jest tłusta, ciężka kanapka, którą dostaniemy w przydrożnym fast-foodzie. To modne danie wielkomiejskiej  ...
Ser feta – właściwości, skład i zastosowanie sera feta
Grecka feta – najlepszy ser na świecie?
Obok zimnotłoczonej oliwy oraz oliwek, ser feta jest kulinarnym symbolem kuchni greckiej, która uchodzi za najzdrowszą i najbardziej naturalną na całym świecie. Niestety, jest też jednym z ...
Burak cukrowy warzywo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie buraka cukrowego
Burak cukrowy – pasza dla zwierząt czy król deserów?
Niezachwycający swoim wyglądem burak cukrowy stanowi jedno z najpowszechniejszych na świecie źródeł cukru. Stożkowate korzenie tego warzywa stanowiły dawniej pożywienie nie tylko dla zwierząt, ...
Ciasto bananowo-chałwowe RAW
Surowe ciasto bananowo-chałwowe RAW
Raw Food – dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego „surowe jedzenie” lub „surowa żywność”. Dla jednych dieta, dla innych styl życia. Chcesz spróbować? Polecamy przepis na ciasto bananowo- ...
Death Wish Coffee - zastanów się zanim napijesz się tej kawy
To kawa ekstremalna – nie dla słabeuszy
Firma Death Wish Coffee z Nowego Jorku stworzyła „najmocniejszą kawę na świecie”. Jak zapewnia producent „Życzenie śmierci” to  najmocniejsza kawa na świecie – napój zawiera o 200 proc. ...
Papaja owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze papai
Papaja - jakie tajemnice skrywa „owoc Aniołów”?
Melonowiec właściwy (Carica papaya L.) czyli papaja to wyjątkowy owoc, który posiada wiele ciekawych właściwości i jest z całą pewnością warty zainteresowania, tym bardziej, że w Polsce jest to ...
Mleko sojowe ‒ właściwości, skład i zastosowanie mleka sojowego
Mleko sojowe ‒ dlaczego budzi tyle kontrowersji?
Mleko sojowe zajmuje coraz więcej miejsca w naszej diecie. Trudno się dziwić, soja jest świetnym źródłem białka i zawiera odpowiedni dla człowieka zestaw aminokwasów. Dodatkowo ma dużo zdrowych ...
Bataty warzywa - właściwości, witaminy i wartości odżywcze batatów
Bataty - wspierają wzrok i wzmacniają skórę
Mimo że rodzimy ziemniak jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań, powoli na naszych stołach pojawia się również jego słodsza alternatywa – batat. Wbrew powszechnej opinii, owo ...
Ocet jabłkowy przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia, urody i szczupłej sylwetki
Ocet wykorzystujemy głównie w kuchni, by poprawić smak potraw. Mało kto wie, że ocet jabłkowy przyda się, gdy dopadnie nas zmęczenie, kaszel lub gdy się oparzymy.