Zobacz także
Olej kokosowy czy olej z czarnuszki - który bio produkt warto wybrać?
Olej kokosowy czy olej z czarnuszki - który bio produkt warto wybrać?
Oleje roślinne to cenne składniki zrównoważonej diety - są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nadają smak potrawom, a umiejętnie ...
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet ...
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z ...
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Wiadomo, że nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak woda z cytryną, nic tak nie rozgrzewa po zimowych spacerach jak herbata z jej dodatkiem. Skutecznie pomaga zwalczać przeziębienie, wspomaga ...
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z ...
Limonka owoc - właściwości i zastosowanie. Jak jeść limonkę?
Limonka – zielona strażniczka zdrowia i piękna
Obowiązkowy składnik mojito, który urzeka zmysły cytrusowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Limonka staje się coraz bardziej popularna i powoli zaczyna stanowić konkurencję dla wszechobecnej ...
Grejpfrut – rajski sposób na zdrowe ciało i spokojny umysł
Poprawia trawienie, działa antybakteryjnie i przyspiesza przemianę materii
Grejpfruty wciąż pozostają w cieniu popularnych pomarańczy. Dzieje się tak zapewne ze względu na ich charakterystyczny słodko-kwaśno-gorzki smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Jednakże z ...