Zobacz także
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że ...
Owies - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże owies ciekawostki
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to ...
Bądź krzepki jak rzepa!
Jaka krzepa drzemie w rzepie?
Rzepa, którą uwiecznił w swoim wierszu Julian Tuwim, niestety obecnie sporo straciła na swojej popularności. Warto jednak wprowadzić ją do diety, chociażby po to, aby sprawdzić czemu zawdzięcza ...
Orzechy brazylijskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Luksus z amazońskiej puszczy – orzechy brazylijskie
Niewielkie, w kształcie półksiężyców, z pozostałościami brązowej skórki – tak wyglądają orzechy brazylijskie. Niby charakterystyczne, ale jednak niepozorne. Jedząc je nie, zdajemy sobie sprawy z ...
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Patison – warzywo z odległej galaktyki
Dzieła matki natury nierzadko zachwycają i intrygują swoim wyglądem. Jednym z takich „cudów” są z pewnością patisony – warzywa przywodzące na myśl niezidentyfikowany obiekt latający. Spokrewniona ...
Orzechy pekan - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Działają pozytywnie na skórę, wzmacniają włosy i paznokcie
Wyglądem i smakiem przypominają znane nam doskonale orzechy włoskie. Ale – i tutaj niespodzianka – są od nich jeszcze bogatsze w składniki odżywcze. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie dawniej ...
Kapusta – królowa warzyw
Usuwa toksyny, pomaga w walce z cukrzycą, rakiem i otyłością
Kapusta jest warzywem niedrogim i ogólnie dostępnym w sklepach i na straganach niemal przez cały rok. Kuchnia polska ma kapuściane tradycje, które sięgają średniowiecza. Popularny bigos to danie ...
Bakłażan – roślina z niespodzianką
Bakłażan – roślina z niespodzianką
Warzywo? Owoc? Z czym to podawać? Tego typu pytania mogą wprawić nas w zakłopotanie, kiedy w centrum zainteresowania pojawia się roślina, której kulinarna historia budzi sprzeczne emocje. ...
Acerola – właściwości i zastosowanie
Acerola – właściwości i zastosowanie
Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.), wiśnia z Barbados lub po prostu acerola – to maleńki owoc, który ma niezwykłą moc. W 4,5 gramowej aceroli jest tyle witaminy C, co w kilogramie ...
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet ...