Zobacz także
Niebieska kukurydza – opis, właściwości i zastosowanie. Zboże niebieska kukurydza ciekawostki
Niebieska kukurydza – chroni przed starzeniem się i nowotworami
Coraz częściej sięgamy po żywność, którą od wieków oferuje nam natura. Jednym z takich produktów jest niebieska kukurydza, której ziarno, niepoddane modyfikacjom genetycznym, zachowało wszystkie ...
Szczaw warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szczawiu
Szczaw – roślina wciąż niedoceniana
Szczaw jest rośliną, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Niektórzy traktują ją wyłącznie jako chwast, inni cenią ze względu na właściwości odżywcze – głównie bardzo wysoką zawartość witaminy C ...
Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Jak szybko i tanio pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
Niestety, dostępne na rynku owoce i warzywa są opryskiwane różnego rodzaju chemicznymi preparatami, które mają za zadanie odstraszać szkodniki i zapewniać żywności określony wygląd. Z tego ...
Biodegradowalny plastik z glonów?
Czekamy na pierwsze reklamówki z glonów
Czy glony mogą produkować plastik? Ależ oczywiście! Nowe badania opublikowane na łamach „Microbial Cell Factories” tego dowodem. Niemieccy naukowcy opracowali metodę, która zmusza jednokomórkowe ...
Ocet winny przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu winnego
Ocet winny – suplement diety nie tylko dla koneserów win
Mający wiele z winem wspólnego, ocet winny, stanowi popularny składnik sosów, marynat i deserów. Dodawany do żywności przedłuża jej trwałość ze względu na kwaśny odczyn. Ponadto wzmacnia jej ...
Marchew warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze marchwi
Marchew – strażniczka pięknej i zdrowej skóry
Uchodzi za ulubione warzywo gryzoni, jednak szczególne właściwości tej rośliny przekonują, że jej chrupanie nie powinno być jedynie nałogiem królika Bugsa. Marchew jest nie tylko smaczna, ale i ...
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Ekologiczne sprzątanie kuchni za pomocą wody utlenionej
Woda utleniona to nie tylko skuteczny środek do dezynfekcji ran i skaleczeń. Ta naturalna substancja może się sprawdzić również w domowych porządkach – zwłaszcza w pomieszczeniach, które wymagają ...
Cebula dymka warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze cebuli dymki
Dymka – cebula, która nie wyciska łez
Cebulka dymka wciąż pozostaje w cieniu popularnej cebuli. Niesłusznie. Jej prozdrowotne właściwości wcale nie są mniejsze niż w przypadku Allium cepa, a do tego nie musimy ronić łez przy jej ...
Sałata zielona warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze sałaty zielonej
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, cykoria, rzymska. Tymczasem zapomnieliśmy o klasyku gatunku, czyli o ...
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Zupa idealna: Krem z polskiego buraka
Sprzymierzeniec anemików, wykazuje także właściwości, które chronią nas przed wirusami, nadciśnieniem, a nawet rakiem! Polska kuchnia burakiem stoi. Może zamiast tradycyjnego czerwonego barszczu ...