Zobacz także
Czy galaretowata substancja zastąpi plastikowe butelki?
Zapakuj wodę w galaretkę
Wszyscy wiemy o tym, że plastik destrukcyjnie wpływa na otaczające nas środowisko i nasze zdrowie. Dlatego co jakiś czas, jak bumerang powraca „plastikowy problem”. Czy biodegradowalne i jadalne ...
Eko-kuchnia może być zero waste
Eko-kuchnia może być zero waste
Kuchnia fusion podbiła serca Polaków. Potrafimy łączyć smaki z najbardziej odległych zakątków świata i wciąż poszukujemy nowych doznań. A gdyby tak połączyć nowoczesne wariacje z tradycyjnym ...
Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Pestki dyni - cudowne ziarenka
Pestki dyni mają długą historię w  lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Stosowano je, jako środek w leczeniu ...
Kasza kuskus - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza kuskus
Kuskus – idealny dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość. Kuskus stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, ...
Miłka abisyńska (teff) - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże miłka abisyńska (teff) ciekawostki
Miłka abisyńska (teff) – bezglutenowe afrykańskie zboże
Teff czy też miłka abisyńska to roślina trawiasta będąca podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej. Jest tam uprawiana od ponad 4 tys. lat i ciągle opiera się niekorzystnym warunkom ...
Walentynkowe eko-prezenty
Z miłości do środowiska, czyli walentynkowe eko-prezenty
Sezon walentynkowy obfituje w rozmaite pluszaki, kartki, sztuczne kwiatki, lizaki i czekoladowe serca, które, ni stąd ni zowąd, zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach. Szał kupowania ...
Sorgo - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże sorgo ciekawostki
Sorgo - wspomaga układ nerwowy, chroni przed depresją, wspiera płodność
Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. W naszym regionie pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących. Stanowi ...
Chutney - Indyjskie smaki w staropolskiej kuchni
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do ...
Dziki ryż - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże dziki ryż ciekawostki
Jak oswoić dziki ryż?
Pochodzący z bagnistych obszarów Ameryki Północnej dziki ryż to właściwie nasiona wodnej trawy – rośliny z rodziny wiechlinowatych. Jego długie, cienkie ziarna, o ciemnobrązowej barwie, ...
Pestki słonecznika - właściwości i zastosowanie. Przepisy nasiona słonecznika
Słonecznik zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło ...