Seler – na odchudzanie i odtrucie Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za ...
Sejtan, czyli coś dla wegetarian lubiących smak mięsaSejtan, czyli coś dla wegetarian lubiących smak mięsa
Say-tahn – tak japońscy mnisi buddyjscy ponad sześć wieków temu nazwali osobliwe nibymięso roślinne, pozyskiwane z czegoś tak ...
Zobacz także
Żurawina – niedoceniana roślina z mokradeł. Właściwości zdrowotne i kosmetyczne żurawiny
Żurawina – dlaczego warto ją jeść?
Wizerunek czerwonych, jędrnych owoców żurawiny gości na wielu produktach dostępnych w sklepach w okresie zimowym. To wtedy chętnie pijemy żurawinowe herbatki i wspomagamy się sokiem z żurawiny. ...
Maca – peruwiańskie zioło, które dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodność
Dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodność
Już starożytni Inkowie doceniali cudowne właściwości macy i otaczali ją szczególnym kultem. Obecnie ten naturalny suplement diety jest ceniony ze względu na zawarte w nim unikalne substancje, ...
Kumkwat – właściwości kumkwatów, walory odżywcze i  zastosowanie
Kumkwat – kulinarny rarytas
Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców ...
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja – roślina piękna i pożyteczna
Marakuja, zwana też passiflorą lub męczennicą, to subtropikalna roślina o terapeutycznych właściwościach. Pomaga zwalczać nawet poważne dolegliwości ze strony układu nerwowego. Odżywia cały ...
Orzechy włoskie – na intelekt, pamięć, serce i urodę
Orzechy włoskie – na intelekt, pamięć, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich ...
Glutaminian sodu (E621) - czy to prawda, że gotowe jedzenie tuczy?
Czy to prawda, że gotowe jedzenie tuczy?
Czy to prawda, że gotowe jedzenie tuczy? Według naukowców stopnień przetworzenia żywności jest odwrotnie proporcjonalny do pobudzanego uczucia sytości. Produkty rafinowane są zazwyczaj ubogie w ...
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych ...
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że ...
Owies – wszechstronne zboże, które odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to ...
Bądź krzepki jak rzepa!
Jaka krzepa drzemie w rzepie?
Rzepa, którą uwiecznił w swoim wierszu Julian Tuwim, niestety obecnie sporo straciła na swojej popularności. Warto jednak wprowadzić ją do diety, chociażby po to, aby sprawdzić czemu zawdzięcza ...