Jak zrobić domek dla bezdomnego kota? Jak zrobić domek dla bezdomnego kota?
Wystarczy trochę dobrych chęci, styropianowe pudełka, mocne taśmy pakowe, skrzyneczki po owocach, koce termiczne, ...
Sztuczny śnieg można wyprodukować w domuSztuczny śnieg można wyprodukować w domu
Jak samodzielnie przygotować sztuczny śnieg w domu? Potrzebne będą... jednorazowe pieluszki i woda – przekonują fizycy z ...
Zobacz także
Mak nie tylko od święta
Mak nie tylko od święta
Mak kojarzy się z potrawami, które pojawiają się na wigilijnym stole –z makowcem, kutią czy kluskami z makiem. Jednak warto odłożyć świąteczne skojarzenia na bok i spojrzeć na mak z szerszej ...
Figa – słodki przysmak z ciepłych krain
Figa na obniżenie ciśnienia i zdrowe serce
Figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. O jego zdrowotnych właściwościach doskonale wiedzieli nasi przodkowie wiele wieków przed naszą erą. Figi, zarówno te świeże ...
Bulgur – pochodzenie, zalety prozdrowotne i propozycje podania kaszy bulgur
Bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), ...
Reklamy, szyby i statki zasilane słońcem
Reklamy, szyby i statki zasilane słońcem
Fotowoltaika choć jest jedną z najbardziej ekonomicznych i ekologicznych form pozyskiwania energii, to w globalnej produkcji zajmuje marginalne miejsce. Jednak rozwój technologii sprawia, że od ...
Latające samochody? Już niedługo!
Samochód w przestworzach? Już niedługo
Latający samochód to nie fantazja, lecz rzeczywistość.  Amerykańska Firma Terrafugia skonstruowała podniebne auto. Jak zapewniają producenci, pierwszy latający samochód będzie można kupić ...
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to ...
Nerkowce – orzechy nerkowca właściwościach i pozyskiwaniu
Koją nerwy, dodają energi i chronią przed cukrzycą
Rosną na trzech kontynentach: amerykańskim, afrykańskim i azjatyckim. Zanim trafią na sklepowe półki, muszą zostać wydobyte z wypełnionej parzącym olejem łupiny oraz oddzielone od fikuśnego owocu. ...
Pora na pora
Pora na pora
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w ...
Karob – sposób na zdrowe słodkości
Karob – sposób na zdrowe słodkości
Słyszeliście o chlebie świętojańskim? Karob jest mączką produkowaną z tego warzywa. Tak, warzywa. Chleb świętojański to popularne określenie na strąki zimozielonego drzewa z rodziny bobowatych. ...
Kapary –właściwości, wykorzystanie kaparów w kuchni
Kapary – z czym to się je?
Obok oliwek, rukoli, czosnku i świeżych ziół, kapary to jedne z najważniejszych dodatków do potraw kuchni greckiej, włoskiej czy francuskiej. W Polsce nie są jeszcze tak popularne, ale powoli ...