Morwa biała – dla diabetyków i osób z nadwagąMorwa biała – dla diabetyków i osób z nadwagą
Morwy pochodzą z Chin, gdzie od wieków są wykorzystywane w medycynie alternatywnej oraz w hodowli jedwabników morwowych. Do ...
Kalarepa lepsza od pomarańczyKalarepa lepsza od pomarańczy
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej ...
Zobacz także
Orzechy laskowe – właściwości, tradycja i walory odżywcze orzechów leszczyny
Orzech laskowy: symbol płodności i małżeństwa
Smak orzechów laskowych zna każdy z nas. Choć nie każdy próbował ich w czystej postaci, a raczej jako składnika czekolad, czekoladek, batoników, wafli, kremów… Orzechy leszczyny pospolitej ...
Kasztany - właściwości i zastosowanie kasztanów
Kasztany w kulinariach, medycynie i kosmetyce
Kasztanowce lubimy głównie za kasztany – ciemnobrązowe, koliste nasiona o gładkiej i lśniącej powierzchni, z wyraźnie odcinającą się plamką, tak zwanym hilum. Chyba każdy, kto zobaczy leżącego na ...
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii. Odmiany i właściwości zdrowotne gruszy
Gruszki – słodkie owoce o ciekawej historii
Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy ...
Migdały – skarbnica witamin i składników mineralnych
Przeciwko starzeniu się i chorobom serca
Płatki migdałów, marcepan, mleko migdałowe, no i surowe migdały – to wszystko możemy mieć w swojej kuchni dzięki migdałowcowi zwyczajnemu. Drzewo to nie rośnie co prawda w Polsce, dlatego musimy ...
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Zupa grzybowa - jak zatrzymać smak jesieni w kuchni?
Prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, maślaki – przyrządzanie potraw z grzybów to wspaniała kulinarna przygoda. A możliwości są ogromne – pierogi, sosy, bigos, kapusta zasmażana, kurki zasmażane na maśle ...
Mandarynki – zdrowie w miniaturze
Sprzyja odchudzaniu, przyczynia się do budowania odporności i wspomaga narząd wzroku
Uwielbiają je dzieci, bo łatwo się do nich dobrać i są słodkie. Na kilka sztuk mandarynek, mniejszych sióstr pomarańczy, zawsze znajdzie się miejsce w plecaku lub w torebce. To przekąska idealna ...
Dynia i fasola – zgrany duet
Dynia i fasola – zgrany duet
Dynia kusi pomarańczowym miąższem i wartościami odżywczymi. Fasola ceniona jest za smak i bogactwo witamin i minerałów. Co można stworzyć, łącząc te dwa składniki? Zupa krem z dyni z białą, ...
Jesień nad morzem? Czemu nie!
Jesienny urlop nad morzem? Czemu nie!
Urlop nad morzem w październiku lub listopadzie? Czemu nie!  Rozpoczął się najpiękniejszy, najbardziej urzekający kolorami sezon turystyczny – złota jesień.  Warto skorzystać ze ...
Fenkuł – zdrowie z nutą Orientu
Obroni nas przed rakiem, nadciśnieniem i chorobami serca
Fenkuł nie należy do warzyw, które często znajdują się na naszych talerzach. Większość Polaków nadal nie docenia walorów smakowych i odżywczych, jakie kryje w sobie ta „egzotyczna” roślina rodem ...
Karambola – sposób na figurę gwiazdy i dobre samopoczucie
Wzmacnia odporność, poprawia jakość snu i wzmacnia psychikę
Karambola stanowi „gwiazdę” wśród owoców tropikalnych. Roślina ta przyciąga oryginalnym, kosmicznym kształtem owoców oraz wykwintnym smakiem. Ten wywodzący się z Indonezji owoc nie tylko pozwoli ...