Wegański budyń z jagodamiWegański budyń z jagodami
Nie znam osób, które by nie lubiły jagód. Teraz jest ich czas - jagody spożywamy pod każdą postacią. Pierogi z jagodami, jagody ...
Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?Poczciwa sałata zielona – dlaczego powinniśmy ją doceniać?
Mody kulinarne ostatnich lat podsuwają nam mnóstwo zieleniny. Na półmiskach królują różne odmiany sałat – roszponka, rukola, ...
Zobacz także
Wiśnie odchudzają i chronią przed chorobami układu krążenia
Odchudzają i chronią serce!
Jeśli ktoś do tej pory nie jest do końca przekonany do tych kwaskowych darów natury – pora zmienić zdanie! Letnie, aromatyczne owoce o krwistoczerwonym soku są ogromnym magazynem substancji ...
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Kakaowiec – najzdrowsza na świecie fabryka czekolady
Za wspaniałymi właściwościami uwielbianej przez nas czekolady stoi niepozorna roślina uprawiana w tropikalnych lasach Afryki, a konkretnie – wytwarzane przez nią nasiona. Bogate w odżywcze ...
Chrupiące placki z cukinii
Chrupiące placki z cukinii
Teraz cukinia jest najlepsza – jędrna, świeża i soczysta. Proponujemy przepis na wegańskie placki z cukinii, które po usmażeniu są chrupiące i naprawdę pyszne. Można użyć do nich naprawdę dużych ...
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna – na zdrowe serce, piękną skórę i smukłą sylwetkę
Morwa czarna nie jest, niestety, tak rozpowszechniona w naszym rejonie Europy, jak biała. A szkoda, bo jej owoce są o wiele smaczniejsze i nawet nieco zdrowsze. Produkuje się z nich soki i syropy ...
Opakowanie - zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Zamiast wyrzucić do kosza, możesz je zjeść
Śmiecimy na potęgę –  rocznie statystyczny Polak wyrzuca do śmieci 400 foliowych opakowań. Dlatego coraz więcej firm pracuje nad opakowaniami, opakowania, które nie będą szkodziły środowisku. ...
Cukinia – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Wszechstronna cukinia – smaczna i zdrowa
Jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z ...
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który ...
Książka do czytania i do… picia
Książka do czytania i do… picia
Uczą myślenia, pobudzają wyobraźnię i wzbogacają słownictwo – zalety czytania książek można wymieniać bez końca. Ale to nie wszystko co mogą nam zaoferować. Organizacja pozarządowa WATERisLIFE we ...
Groszek zielony – zdrowie zamknięte w kulce
Groszek zielony jako naturalna antykoncepcja?
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, której nasiona można spożywać także na surowo. Najsmaczniejszy jest młody, wyjęty prosto z łupiny albo gotowany, w towarzystwie marchewki. Walory ...
Poziomki poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Poziomki poprawią samopoczucie, zdrowie i wygląd
Rosną na słonecznych obrzeżach lasów i połaciach dopieszczonych światłem traw. To dzięki nim możemy cieszyć się smakiem truskawek. Ale zaraz… czy poziomki w czymś im ustępują? Może tylko w jednym ...