Nie warto wyrzucać pestek z winogron!
Dlaczego nie warto wyrzucać pestek z winogron?
Nie wyrzucajcie pestek z winogron! Pogardzane przez nas resztki owoców, takie jak pestki czy skórki, mogą okazać się skuteczną bronią w walce z nowotworami.
Nie marnuj żywności! Sposoby na dzielenie się nadmiarem jedzenia
Nie marnuj żywności! Sposoby na dzielenie się nadmiarem jedzenia
Mimo panującej w wielu miejscach na świecie biedy i głodu, aż 1/3 światowej żywności trafia na śmietnik. Te przerażające statystyki świadczą o tym, że marnotrawione jest nie tylko jedzenie, lecz także inwestowana w jego produkcję energia czy środki przeznaczone na transport. Do tego ...
Czym smakuje wrzesień? Grzybami!
Czym smakuje wrzesień? Grzybami!
Każda pora roku ma swój smak. Na jesieni w kuchni dominują dostojne, pachnące lasem kapelusze. Grzyby, bo o nich mowa, aromatyczne, świetnie wpisane w naszą tradycję kulinarną, cieszą podniebienie niepowtarzalnym smakiem.
Felinoterapia − doktor kot dobry na wszystko?
Felinoterapia − dr kot dobry na wszystko?
Masz stresującą pracę? Dopada cię jesienna chandra? Nie masz humoru, energii i motywacji do działania? Zastosuj felinoterapię! Terapia z udziałem kotów podobno działa cuda.
Tramwaje mogą powodować tycie!
Tramwaje mogą powodować tycie!
Tramwaje, a raczej hałas przez nie powodowany to dodatkowe 0,2 cm w pasie.
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?
Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą prezentowały się nieco gorzej, staną się o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż jedzone na surowo. ...
Dodatki do żywności − czy są bezpieczne?
Tablica Mendelejewa w naszym jedzeniu
Przez ostatnie dwadzieścia lat ilość chemii uszlachetniającej nasze jedzenie wzrosła około trzykrotnie. Konserwanty, barwniki, emulgatory, stabilizatory – w ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które z nich są najbardziej ...
Co powinniśmy jeść, kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C?
Co powinniśmy jeść, kiedy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C?
Mimo że lato to jedna z najpiękniejszych pór roku, kiedy termometry pokazują temperaturę powyżej 30 stopni C, zaczynamy przede wszystkim szukać sposobów na ochłodę. Basen, lemoniada z miętą, zimny prysznic, to jedne z najskuteczniejszych metod radzenia sobie ze skwarem. Problem pojawia się ...
Bank krwi dla zwierząt. Czy pies może być dawcą krwi?
Czy pies może być dawcą krwi?
Czy wiesz o tym, że pies lub kot może zostać dawcą krwi i uratować życie innym zwierzętom? Pierwszy w Polsce bank krwi dla zwierząt działa w Warszawie od blisko dwóch lat.
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Czemu marchewka jest pomarańczowa?
Dlaczego marchewka jest taka pomarańczowa? Odpowiedź na to pytanie znaleźli naukowcy, którym udało się odczytać DNA marchwi.

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy