Chleb z witaminą D może zastąpić słońce

Źródło: sxc.hu Źródło: sxc.hu

Chcesz wzmocnić odporność i nie ulec jesiennej chandrze? Jedz chleb z dodatkiem witaminy D – złagodzi to niedobór witaminy D związany z brakiem światła słonecznego – przekonują naukowcy.



Witamina D ma wiele korzystnych działań – oprócz regulowania gospodarki wapniowej m.in. zmniejsza ryzyko zachorowań na alergię, choroby serca oraz raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty, pęcherza, płuc i skóry.

Ponieważ jednak witamina powstaje głównie w skórze z poddanej działaniu promieni słonecznych prowitaminy D, często zdarzają się niedobory, zwłaszcza w okresach z mniejszą ilością dni słonecznych: czyli jesienią i zimą.

Jednym z dotychczasowych rozwiązań problemu jest wzbogacanie w witaminę D mleka, jednak nie zapewnia ono jej odpowiedniej ilości. Dlatego zespół Connie Weaver z Purdue University proponuje alternatywne źródło – chleb, przygotowany z pomocą drożdży zawierających wyjątkowo dużo witaminy D (odmiana D2).

Zdaniem naukowców, taka dieta ma równie dobry skutek, co wystawienie na działanie słońca.
Ekologia.pl
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy