Co zrobić, by przypalony garnek wyglądał jak nowy?

www.pixabay.com www.pixabay.com
Są takie dni, kiedy domowe gotowanie staje się prawdziwym wyzwaniem. Pośpiech, zmęczenie i dekoncentracja sprzyjają kulinarnym wpadkom. Najłatwiej w takich warunkach potrawę przesolić, niedogotować, lub - wręcz przeciwnie – przypalić. Ofiarą takiej sytuacji pada nie tylko jedzenie, lecz także naczynie, w którym jest przygotowywane. Ciemny, nieestetyczny osad natrętnie przypomina nam o nieudanej kulinarnej przygodzie. W jaki sposób usunąć go prostymi, naturalnymi prostymi sposobami?

Woda, ocet, sól i soda oczyszczona – z pomocą tych środków możemy bez trudu odświeżyć przypalony garnek. Żaden profesjonalny specyfik nie poradzi sobie z osadem tak dobrze, jak te proste, tanie i łatwo dostępne produkty.

METODA WODNA


Przypalony garnek można doprowadzić do stanu używalności za pomocą zwykłej wody. Wystarczy rozgrzać pokryte osadem puste naczynie, a następnie, kiedy osiągnie wysoką temperaturę, wlać do niego szklankę letniej wody. Kiedy ciecz wyparuje, będziemy mogli z łatwością zetrzeć spaleniznę skrobką lub nożykiem.

METODA SODOWA

Wsypanie do wypełnionego wodą garnka szklanki sody oczyszczonej to kolejny sposób na skuteczne wyczyszczenie osadu powstałego po przypaleniu. Kiedy mieszanina będzie miała konsystencję pasty, należy doprowadzić ją do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut, a następnie pozostawić na noc. Rano resztki spalenizny będą łatwe do wyczyszczenia.

METODA OCTOWO-SOLNA


Do spalonego garnka należy wsypać sporo soli, po czym dodać ocet. Do mieszanki dolewamy również nieco wody, a następnie wszystko gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie garnek odstawiamy na noc, aż ostygnie. Nazajutrz spalone fragmenty z łatwością usuniemy zwykłą ścierką.

Geniusz tkwi w prostocie

Jak widać, wyczyszczenie spalonego garnka nie jest wcale takim trudnym zadaniem. Z pomocą prostych domowych produktów możemy poradzić sobie ze śladami nieudanych eksperymentów kulinarnych. Co ważne - naturalne środki czyszczące są pozbawione chemii i stanowią produkty w pełni bezpieczne dla zdrowia i środowiska.
Alicja Chrząszcz
Źródło: www.zielonyzagonek.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy