Dlaczego warto moczyć nasiona i orzechy?

pixabay.com pixabay.com

Orzechy i nasiona to smaczne i zdrowe przekąski, którymi często zajadamy się prosto z opakowania. Zapominamy, że przed spożyciem warto je odpowiednio namoczyć. Mimo że po kontakcie z wodą będą prezentowały się nieco gorzej, staną się o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż jedzone na surowo. Dlaczego nasiona i orzechy powinno się namaczać przed spożyciem?



Zalewając nasiona lub orzechy wodą w stosunku 1:2 zyskujemy szereg korzyści prozdrowotnych. Do roztworu warto dodać również nieco soku z cytryny, który aktywuje fitazę neutralizującą fityny, będące dla nas substancją antyodżywczą. Jedyne orzechy, które nie wymagają od nas zabiegu moczenia to: orzechy brazylijskie, orzeszki piniowe, orzechy makadamia i pistacje. Pozostałe należy zostawiać w wodzie na całą noc, a następnie raz jeszcze przepłukać filtrowaną wodą. Oto najważniejsze powody, dla których warto cierpliwie namaczać nasze ulubione przekąski:

Namoczone, znaczy zdrowsze

Namoczone orzechy i nasiona są dla naszego organizmu o wiele cenniejszym źródłem składników odżywczych niż spożywane na surowo. Odpowiednie ich przygotowanie sprawia  bowiem, że zawarte w nich witaminy, minerały, enzymy i tłuszcze nienasycone mogą być w pełni przyswojone przez nasz organizm. Dzięki temu aż 98% składników, które się w nich zawarte, przyczyni się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.

Uwaga: toksyny!

Kąpiel zaserwowana kupionym w sklepie nasionom i orzechom, poza tym, że oczyszcza je z brudu, pomaga usunąć z ich powierzchni toksyczne związki zabezpieczające. Spożywane na surowo orzechy, poza cennymi składnikami odżywczymi, zawierają niestety inhibitory enzymów, które docelowo mają chronić je przed wczesnym kiełkowaniem. Kiedy związki tego rodzaju dostają się do organizmu człowieka, zaburzają działanie enzymów trawiennych, obciążając cały układ pokarmowy, a w szczególności – trzustkę. Aby zapobiec kłopotom trawiennym i różnego rodzaju dolegliwościom, powinniśmy spożywać tylko namoczone orzechy i nasiona.

Woda po orzechach – pożywka dla kwiatów


Podsumowując, podstawowe zalety płynące z moczenia tych zdrowych przekąsek to ochrona naszego układu pokarmowego i dostarczenie organizmowi bogatego zestawu substancji odżywczych. Poza tymi zaletami, zabieg ten sprawia, że orzechy i nasiona stają się miękkie, dzięki czemu łatwiej jest je gryźć, a także blendować, jeśli chcemy dodać je np. do koktajlu. Co ważne, wodę, której użyliśmy do moczenia, możemy wykorzystać do podlewania kwiatów doniczkowych!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.10blogdazdrowie.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy