Nadchodzi Wielkanoc, która nieodłącznie kojarzy się z pisankami. W sklepach można znaleźć różne barwniki, farbki, osłonki termokurczliwe do zdobienia jajek. Ale my wolimy postawić na naturę i na farbowanie jajek za pomocą herbaty. Jaka herbata zafarbuje jajka na zielono, żółto, fioletowo, szaro, czy brązowo? Zobaczcie 5 najlepszych naturalnych, herbacianych barwników!
Fot. Materiały prasowe Five o’clock
Naturalne barwniki są zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze niż te, które możemy dostać w sklepie. Jakie herbaty wykorzystać, aby naturalnie zabarwić wielkanocne jajka i zamienić je w kolorowe pisanki?
- kolor jasnożółty – herbata z czystka i rumianku,
- kolor zielony – herbata zielona z miętą,
- kolor brązowy – herbata czarna lub rooibos,
- kolor szary – herbata malinowa,
- kolor fioletowy – herbata z hibiskusem.
Jak farbować jajka herbatą?
Do półlitrowego garnuszka wrzuć 3 łyżki stołowe wybranej herbaty i zalej gorącą wodą. Jeśli nie masz herbaty sypanej, użyj 3 saszetek na 0,5 litra wody. Wywar zostaw na kilka godzin, by nabrał intensywnego koloru (najlepiej na noc). Herbatę przecedź przez sitko, a do czystego wywaru włóż jajko. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Kiedy wywar będzie zimny, wyciągnij jajko, przetrzyj je ręcznikiem papierowym i natłuść odrobiną masła (kolor będzie błyszczeć). Gotowe!
Aby kolory były bardziej intensywne, do gotującego się wywaru z herbaty można dodać kilka naturalnych dodatków. Aby „podkręcić” barwę czerwoną, do herbaty malinowej dodaj skórkę z buraka. Jajko zafarbuje się na różowo. Jeśli zależy ci na intensywnej żółci, do wywaru z rumianku dodaj łyżeczkę kurkumy. Jajko wyjdzie żółciutkie jak kurczaczek! Jeżeli lubisz niebieski, wykorzystaj klitorię ternateńską. To azjatycka roślina z rodziny bobowatych o granatowo-niebieskich kwiatach, która wspaniale barwi jedzenie na piękny chabrowy odcień.
By podkręcić kolor:
- do farbowania herbatą wybieraj jajka o jasnych skorupkach, wtedy uzyskany kolor będzie intensywniejszy;
- osad z herbaty może zabarwić jajko w plamki. Jeśli zależy ci na jednolitych kolorach, herbatę zawsze zalewaj przefiltrowaną wodą, a wywar przecedź przez drobne sitko;
- do farbowania jajek używaj zawsze dobrej jakości herbat, z dużą zawartością suszu owocowego lub ziół;
- pamiętaj, że farbowanie ma być dobrą zabawą. Mieszaj herbaty, baw się dodatkami, eksperymentuj!
Fot. Materiały prasowe Five o’clock
Ekologia.pl