Jak samodzielnie pozyskać sok z brzozy?

pixabay.com pixabay.com

Wiosna to najlepszy sezon na sok z brzozy. Aby korzystać z jego cennych właściwości wcale nie musimy kupować go w sklepie z ekologiczną żywnością. Przy odrobinie cierpliwości, w sposób skuteczny możemy go pozyskać samodzielnie – prosto z drzewa!



Uzdrawiające właściwości pozyskiwanego z brzozy napoju były znane już pradawnym zielarzom. Obecnie fitoterapeuci zalecają stosować go zarówno zewnętrznie – na skórę, jak i wewnętrznie – w celu uzupełnienia kuracji oczyszczającej.

Sok  brzozowy składa się głównie z wody, jednak znajdziemy w nim także cenne minerały, witaminy, aminokwasy, fenylokwasy, a także cukry proste. Przemywanie skóry ciała i twarzy sokiem z tego drzewa  rozjaśnia przebarwienia, odżywia, oczyszcza i neutralizuje opuchliznę pod oczami. Stosowany wewnętrznie - reguluje gospodarkę wodną w organizmie i usprawnia wyprowadzanie toksyn. Zawarta w nim ksyloza zapobiega zaparciom. Dzięki temu, że sok brzozowy jest osmotyczny i zawiera cukry oraz minerały w odpowiednich proporcjach, pełni rolę naturalnego izotonika.

Trwająca przez minimum tydzień kuracja z wykorzystaniem soku z brzozy podnosi naszą witalność, nawadnia i oczyszcza ciało oraz doskonale odżywia organizm, dostarczając mu cennych substancji. Samodzielne pozyskanie prawdziwego soku z wnętrza brzozy wcale nie jest trudne. Oto, czego potrzebujemy:

- brzoza – najlepiej rosnąca w naszym ogrodzie
-wkrętarka akumulatorowa – tego rodzaju sprzęt powinien być wyposażony w specjalne wiertło do drewna o średnicy 12 mm
- 2 butelki (najlepiej szklane) – w zależności od tego, jak dużo soku chcemy pozyskać, mogą być 2 albo 5 litrowe
- wężyk elastyczny z silikonu – można go nabyć w sklepie ogrodniczym. Do pobrania soku wystarczy wężyk półmetrowy. Jeżeli wiertło ma 12 mm średnicy, to zewnętrzna średnica wężyka powinna mieć minimum 14 mm.
 
pixabay.com

Jak zebrać sok?
  1. Pień brzozy nawiercamy poziomo, prostopadle do środka, na głębokość do połowy średnicy pnia. Pod miejsce odwiertu podstawiamy butelkę.
  2. Nawiercamy brzozę powoli i ostrożnie, co jakiś czas wyciągając i oczyszczając wiertło z wiórków.
  3. Po wykonaniu odwiertu wkładamy do niego rurkę i wciskamy wężyk – maksymalnie 3 cm za korę.
  4. Sprawdzamy, czy z brzozy zaczyna płynąć sok.
  5. W odwiert wciskamy rurkę, zaś w nakrętce butelki wiercimy otwór i wkładamy w niego wężyk, który prowadzi do pnia. Następnie zabezpieczamy butelkę tak, aby się nie przewróciła.
  6. Drugą butelkę (ze szczelną nakrętką) zostawiamy na później, kiedy sok będzie trzeba przetransportować.
  7. Czekamy aż zacznie płynąć upragniony sok.
Z dużej brzozy możemy pozyskać nawet 10 litrów soku na dobę. Po zakończeniu jego pobierania, zatykamy otwór w pniu odpowiednio dobranym kawałkiem brzozowej gałązki. Ułatwi to jego zarośnięcie i zatamuje ostatnie krople wypływającego soku. Kiedy na drzewie pojawią się pierwsze liście, sok przestanie płynąć. Świeżo zebrany napój jest zdatny do użytku tylko przez kilka dni. Należy przechowywać go w lodówce albo zamrażać w woreczkach – na później. Na początku sezonu sok jest niezwykle czysty i klarowny, zaś zbierany w końcówce sezonu zazwyczaj lekko mętnieje.

Udanych zbiorów!
Alicja Chrząszcz

Źródło: www.mojanatura-blog.pl
Źródła zdjęć: www.pixaby.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy