Jiaogulan – alternatywa dla zielonej herbaty?

Jiaogulan By Jens Rusch Own work Original text Eigenes Foto Public domain, via Wikimedia Commons. Jiaogulan By Jens Rusch Own work Original text Eigenes Foto Public domain, via Wikimedia Commons.

Jiaogulan, czyli gynostemma, to roślina powszechnie stosowana w medycynie chińskiej. Jako surowiec leczniczy występuje zazwyczaj w formie naparu. W Europie wciąż jest mało znana, jednak Azjaci są przekonani o jej prozdrowotnych właściwościach. Mimo że działanie uzdrawiające tego zioła nie zostało do tej pory udowodnione naukowo, spożywający je regularnie Chińczycy słyną z długowieczności i dobrego zdrowia.



Jiaogulan jest nazywany „ziołem życia”. Mieszkańcy Chin wierzą, że ma ono moc przedłużania młodości. Stosowanie tej rośliny w krajach azjatyckich ma długą historię, a tajniki dotyczące jej właściwości są znane specjalistom tradycyjnej medycyny chińskiej.

Ogólnie jednak biorąc, uważa się, że to egzotyczne pnącze ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawarte w nim przeciwutleniacze wymiatają z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu procesy starzenia się są znacznie spowalniane. Co więcej, tego rodzaju substancje zapobiegają pojawieniu się choroby nowotworowej,  wspierają leczenie miażdżycy i działają przeciwzapalnie. Chińczycy stosują napary z tego zioła w celu leczenia wielu różnych dolegliwości. Poza właściwościami antyoksydacyjnymi, jiaogulan wzmacnia odporność, łagodzi stres, zapobiega bezsenności, koi nerwy, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, roślina ta chroni materiał genetyczny przed uszkodzeniami, zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi, wspiera układ oddechowy, przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i dodaje energii. Niektórzy naturoterapeuci są przekonani, że zioło to jest również skuteczne w przypadku leczenia migren i zaburzeń emocjonalnych, a także wspiera diety oczyszczające. Istne panaceum!

Domniemane właściwości prozdrowotne jiaogulanu wynikają z jego unikalnego składu. W surowcu leczniczym znajdziemy m.in. witaminy (A, C, D, E, witaminy z grupy B i kwas foliowy) oraz minerały: selen, magnez, wapń, cynk, żelazo, potas, mangan, miedź i fosfor. Są w nim również obecne saponiny i wiele innych cennych substancji. Co ciekawe, swoim składem chińskie pnącze znacznie przewyższa popularny żeń-szeń!

Lecznicze liście i pędy jiaogulanu parzymy podobnie, jak herbatę. Sporządza się z nich również nalewki. Słodki i świeży smak tej rośliny sprawia, że można ją zjadać solo, w mixie sałatkowym albo stosować do dosładzania napojów i deserów. 

Jiaogulan jest nazywany alternatywą dla zielonej herbaty. Jego bogaty w witaminy i mikroelementy skład sprawia, że stosowanie preparatów z tym pnączem może znacznie poprawić zdrowie i samopoczucie. Wszechstronne właściwości lecznicze tego zioła wciąż jednak czekają na naukową dokumentację.
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęcia: www.wikimedia.org
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy