Naturalne konserwowanie żywności

pixabay.com pixabay.com

Sztuczne środki konserwujące potrafią znacznie wydłużać okres przydatności produktów, jednak, spożywane w nadmiarze, szkodzą naszemu zdrowiu. Naturalne konserwanty nie mają aż tak silnego działania, jednak ich wpływ na nasz organizm jest o wiele lepszy. Jako że zdrowie jest najważniejsze, warto, mimo wszystko, sięgać po żywność, która zawiera same naturalne składniki. Jak brzmią nazwy ekologicznych środków konserwujących?



Wbrew pozorom, naturalne substancje konserwujące nie są środkami dostępnymi tylko dla producentów żywności ekologicznej. Większość z nich znajdziemy bowiem we własnej kuchni! Prosty skład stosowanych na co dzień substancji sprawia, że są one o wiele bezpieczniejsze dla zdrowia niż wytwory laboratorium. Ich działanie pozwala ponadto skutecznie przedłużyć świeżość produktów spożywczych. Oto wybrane konserwanty, które są w zgodzie z naturą:

SOK Z CYTRYNY


Sok wyciskany z najpopularniejszego z cytrusów stanowi świetne źródło kwasu cytrynowego i askorbinowego, czyli witaminy C. Substancja ta jest stosowana w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Użycie go w odpowiedniej dawce hamuje rozwój drobnoustrojów i chroni żywność przed zepsuciem. Jako że witamina C stanowi naturalny przeciwutleniacz, niszczy toksyczne dla naszego organizmu wolne rodniki i uniemożliwia rozwój wielu chorób.

GOŹDZIKI


W Azji goździki są od wieków stosowane jako naturalny środek konserwujący w przemyśle farmaceutycznym. Przyprawa ta zawiera duże stężenie związków fenolowych, będących silnymi przeciwutleniaczami. Dodawanie jej do jedzenia skutecznie blokuje rozwój bakterii i drobnoustrojów, dzięki czemu pokarm zachowuje świeżość na dłużej. Goździki doskonale sprawdzają się jako przyprawa, a zarazem konserwant, głównie do deserów i konfitur. 

OREGANO

Dziki majeranek to nie tylko aromatyczna przyprawa, lecz także świetny konserwant naturalnego pochodzenia. Jego przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwutleniające właściwości sprawiają, że surowiec ten szczególnie sprawdza się w konserwacji surowego mięsa. Co więcej, oregano korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jako że wykazuje działanie odtruwające i usprawniające trawienie.

SÓL


Chlorek sodu stanowi najpowszechniej stosowany kuchenny środek konserwujący. Używano go już w średniowieczu do przedłużania trwałości mięsa. Przyprawa ta ogranicza rozwój bakterii i drobnoustrojów, co sprawia, że jedzenie pozostaje dłużej świeże. Jako że sól absorbuje wodę, jej obecność wytwarza środowisko, w którym bakterie nie mogą się rozwijać. Substancji tej można używać zarówno do konserwowania mięs i warzyw, jak i przetworów. Niestety, dostępne na rynku produkty spożywcze zazwyczaj mają w składzie o wiele więcej soli, niż potrzeba. Z tego względu, najlepiej samodzielnie przygotowywać i przyprawiać żywność, aby w pełni kontrolować ilość użytych środków konserwujących, a także mieć wpływ na ich jakość.

Naturalne kontra sztuczne


Dzięki istnieniu środków konserwujących o naturalnym pochodzeniu, możemy ograniczyć spożycie chemii i syntetycznych dodatków stosowanych w żywności. Będące jednocześnie przyprawami, naturalne konserwanty, poza tym, że poprawiają jakość produktów spożywczych, działają również korzystnie na nasze zdrowie (oczywiście, jeśli stosujemy je z umiarem!).
Alicja Chrząszcz
 
Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy