Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pestek dyni

Fot.  Brian Jackson jaxzin [CC BY 2.0 ], Flickr.com Fot. Brian Jackson jaxzin [CC BY 2.0 ], Flickr.com

Pestki dyni mają długą historię w lecznictwie naturalnym. W praktyce wykorzystywano je częściej niż miąższ, którego wartości były raczej ignorowane. Pestki z dyni stosowano, jako środek w leczeniu pasożytów, ale nie tylko. Sprzyjały płodności, poprawiały wygląd cery i włosów i zapobiegały depresji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze mają pestki dyni.



Dynię zna każdy. Wartości odżywczych dyni i jej właściwości leczniczych nie sposób przecenić. Natomiast niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że równie zdrowe i wartościowe są pestki z dyni.

Pestki dyni na zdrowie


Nasiona dyni zwane inaczej pestkami posiadają istotne wartości właściwości lecznicze. W pestkach dyni znajdziemy cynk, którego jest więcej niż w miąższu. Oprócz tego znajdziemy w nich mangan, magnez, fosfor, żelazo i selen. Te smaczne nasiona zawierają w swoim składzie również aminokwasy (alaninę, glicynę, kwas glutaminowy, tryptofan), cukry, pektyny, karoten, także witaminywitamina A, D, E, PP, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B9).

Jednak najcenniejsze w pestkach jest to, czego nie znajdziemy w miąższu. Pestki w 30-40 proc. składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Fitosterole mają niebagatelne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Te cenne tłuszcze roślinne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe oraz antyoksydacyjne. Wykazano, że zapobiegają rozwojowi raka prostaty, jajników, płuc i żołądka, okrężnicy. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe pestki zapobiegają tez odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach, a tym samym – miażdżycy.
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy