Przepisy na wiosenne dania z kiełkami

pixabay.com pixabay.com

Kiełki najlepiej smakują na wiosnę, zwłaszcza, gdy pochodzą z własnego ogródka. Młode korzonki fasoli mung, rzodkiewki, brokułu, ciecierzycy, kukurydzy, lucerny, słonecznika, soczewicy czy soi swoim smakiem doskonale wzbogacą kanapki śniadaniowe, lekki obiad albo deser owocowy.



Oto kilka przepisów na dania z kiełkami, dzięki którym na naszym talerzu zagości wiosna:

Krewetki z groszkiem cukrowym i kiełkami soi

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 125 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g krewetek black tiger
  • 35 g kiełków sojowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:

Groszek gotujemy we wrzątku przez ok. 5 minut. Następnie rozgrzewamy w woku oliwę, wrzucamy do niej czosnek i wszystko podsmażamy. Chwilę później dodajemy do oliwy rozmrożone krewetki, porcję kiełków i sos sojowy. Danie smażymy przez 5 minut, a następnie wrzucamy do niego groszek odcedzony na sitku. Gotową potrawę dokładnie mieszamy i podajemy na stół.

Sałatka z kozim serem, kiełkami lucerny i sosem malinowym

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 200 g kiełków lucreny
  • 100 g koziego sera
  • 200 g malin
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
Maliny i sok cytrynowy gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Gorący sos przecieramy przez sito. Kiełki lucerny dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Kiedy kiełki będą gotowe, rozkładamy je na talerzykach i posypujemy kawałkami koziego sera oraz polewamy odrobiną sosu malinowego.

Kiełki słonecznika z pomarańczą

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 150 g kiełków słonecznika
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka wody
Przygotowanie:
Kiełki płuczemy i osuszamy, zaś pomarańcze obieramy i dzielimy na kawałki. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy pestki dyni i dodajemy do nich odrobinę syropu klonowego i wody. Następnie zdejmujemy wszystko z patelni, przekładamy na pergamin i pozostawiamy na kilka minut – aż wystygnie. Na koniec przygotowane kawałki pomarańczy posypujemy porcją kiełków i podprażonych pestek dyni z syropem klonowym.
Alicja Chrząszcz

Smacznego!

Źródło: www.magazyn-kuchnia.pl
Źródło: www.pixaby.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy