Superżywność – edycja 2017

pixabay.com pixabay.com

Jak wiadomo, jedzenie jedzeniu nierówne. Prym wśród żywności wiodą jednak od pewnego czasu tzw. superfoods, czyli produkty zawierające szczególnie cenne dla naszego zdrowia składniki. Umieszczenie ich w diecie oznacza same korzyści – poprawiają wygląd, samopoczucie, zwiększają odporność i dodają energii. Każdego roku popularnością cieszą się inne żywnościowe „gwiazdy”. Do jakich produktów będzie należał rok 2017?



#1 mąka teff


Ta egzotyczna mąka jest wytwarzana z ziaren teff, których ojczyzną jest Etiopia. Wyróżnia je wysoka zawartość białka, aminokwasów, witaminy K, żelaza, a także takich minerałów jak wapń czy mangan. Produkt ten nada się dla osób z celiakią, gdyż jest pozbawiony glutenu. Zadowolone z niej będą również osoby na diecie redukcyjnej, jako że mąka teff obniża poziom cukru we krwi i przyspiesza przemianę materii.

pixabay.com


#2 czarna fasola

Fasola w czarnej wersji jest cennym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom zapobiega chorobom kardiologicznym i działa antyrakowo. Co więcej, regularnie spożywana znacznie poprawia funkcje nerek. Zawiera też mnóstwo antyoksydantów, które przedłużają młodość.

pixabay.com


#3 sok z brzozy

Najlepszy sok z brzozy pochodzi ze zbiorów wiosennych – zawiera wówczas najwięcej substancji odżywczych. Ten drzewny napój stanowi doskonałe źródło witaminy C, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Włączenie go do diety niesamowicie wzmacnia odporność i przyspiesza rekonwalescencję.

pixabay.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowy

Pasaż zakupowy