Jadalna powłoka, która chroni warzywa i owoce przed gniciem

Jadalna powłoka chroni warzywa i owoce przed gniciem fot. pixabay..com

Firma Apeel Sciences z siedzibą w Kalifornii, stworzyła jadalną powłokę o nazwie Edipeel, która może wydłużyć okres przydatności do spożycia owoców lub warzyw nawet pięciokrotnie. Amerykańska technologia pozwoli nam cieszyć się smakiem świeżych truskawek nawet miesiąc po zerwaniu.



Zapobiec kryzysowi żywnościowemu – taki cel przyświeca firmie Apeel Sciences. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Rolnictwa i Wyżywienia (FAO), w 2050 roku Ziemię będzie zamieszkiwać dziewięć miliardów ludzi. I te dziewięć miliardów trzeba czymś nakarmić. Tylko czym?

„Musimy zbudować system, który pozwoli nam wyżywić populację w znacznie bardziej efektywny sposób” – mówi James Rogers, dyrektor generalny Apeel Sciences.

Ale dla Rogersa wydajność nie polega na zwiększeniu ilości żywności. Chodzi o lepsze wykorzystanie tej, którą już uprawiamy, a która w ogromnych ilościach psuje się, zanim dotrze do konsumentów. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa szacuje, że rocznie marnujemy jedzenie o wartości 2,6 biliona dolarów.

Wykorzystują żywność, by chronić żywność

Dlatego firma opracowała proces, który wykorzystuje żywności do ochrony i konserwacji innych produktów spożywczych. Na czym polega technologia? Apeel stworzyła jadalną substancję, która tworzy ochronną, niewidzialną barierę na warzywach i owocach. Ta warstwa pomaga zapobiegać wysychaniu i przenikaniu tlenu, co jest jednym z głównych czynników, który powoduje psucie się żywności. W ten sposób wzmacniamy naturalne zdolności rośliny, które chronią ją przed środowiskowymi i biotycznymi stresorami, takimi jak bakterie i grzyby.

http://apeelsciences.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy