Koreański projekt wieżowca umieszczonego wewnątrz sekwoi

www.earth-chronicles.com www.earth-chronicles.com

Pracujący w Korei Południowej architekci opracowali niedawno fascynujący projekt drapacza chmur umieszczonego... wewnątrz sekwoi! Szkic zatytułowano „Dedykacja: Pomnik olbrzyma”. Zgodnie z założeniem, ma on być eksperymentem psychologicznym, ukazującym ludziom potęgę drzew.



Koreański projekt schowanego wewnątrz drzewa wieżowca ma specjalną misję, którą jest obrazowe ukazanie społeczeństwu możliwości interakcji z przyrodą. Sami twórcy projektu są zdania, że, będące nieodłącznym elementem miejskiego krajobrazu, budynki po cichu wypierają naturę z naszego otoczenia. Ich marzeniem jest zmiana takiego stanu rzeczy.

Laboratorium w drzewie

„Dedykacja: Pomnik olbrzyma”  ma na celu zobrazowanie potęgi przyrody, a także ukazanie możliwości połączenia elementów sztucznych, jakimi są wieżowce, z naturalnymi – drzewami. Zgodnie z projektem, wewnątrz sekwoi ma być umieszczony specjalny rdzeń konstrukcyjny izolowany od kory za pomocą siatki. Co ciekawe, drzewo będzie wyposażone w platformy do celów edukacyjnych, laboratoria, wystawy i pomieszczenia dla naukowców.

Czy ktoś zamieszka w sekwoi na stałe?


Poza misją edukacyjną, projekt wieżowca wewnątrz sekwoi ma za zadanie uchronić stare drzewo przed upadkiem. Zgodnie z założeniami architektów, w budynku nigdy nie zostaną utworzone mieszkania. Na platformach będą umieszczone jedynie czasowe wystawy, przenośne sale i laboratoria.  Ogólnie biorąc, projekt budynku umieszczonego w środku ogromnej sekwoi pokazuje, że fantazja koreańskich architektów nie zna granic!
Alicja Chrząszcz


Źródło: www.earth-chronicles.com
Źródło zdjęcia:www.earth-chronicles.com
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy