Wyjazdy pod namiot kojarzą się z suchym prowiantem i konserwami. Jednak czy zawsze nasze kempingowe menu musi ograniczać się do mielonki z puszki czy zupek w proszku? Własnoręcznie zbierane jagody ugniecione z cukrem albo grillowany chleb z leśnymi grzybami wydają się lepszym, zdrowszym i zdecydowanie smaczniejszym rozwiązaniem niż zupki w proszku.
fot. sxc.hu
Posiłek w plenerze nie musi składać się wyłącznie z tzw. produktów sklepowych. Jeśli jesteście na kempingu, to warto rozejrzeć się za dziko rosnącymi ziołami, które można dodać do sałatek czy kanapek. Na przykład mięta pieprzowa będzie idealnie komponowała się z lomo a la plancha czyli z chrupiącą ciabattą z wieprzowiną. Podczas wycieczki do lasu można także natknąć się na dziki czosnek nazywany czosnkiem niedźwiedzim, którego przypominające w smaku szczypior liście, będą idealnie komponowały się w risotto primavera. Należy wspomnieć, iż w Polsce czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną, nie wszędzie więc można go zbierać.
Przy drogach rośnie także dziki koper – znakomity dodatek do dań z wieprzowiny i dobry zamiennik nasion fenkułu. Należy go zrywać bardzo ostrożnie, gdyż łatwo jest go pomylić z trującym barszczem Sosnowskiego. Zbierać można również grzyby – ale to zadanie należy powierzyć osobom doświadczonym, które potrafią rozpoznać gatunki jadalne.
Gotowanie na świeżym powietrzu to jedna z większych przyjemności, jakie mogą nas spotkać w życiu i jednocześnie szansa, by obudzić w nas drzemiących jaskiniowców – przekonują Tiff i Jim Easton w „Kampingowej książce kucharskiej”. Publikacja zawiera zbiór pomysłowych patentów na proste posiłki, które można przygotować nawet w najtrudniejszych warunkach.
Podstawową zasada gotowania na powietrzu jest to, że nie ma wielu zasad – nie liczy się perfekcja, ale dobra zabawa. Każdy przepis z „Kampingowej książki kucharskiej” można przygotować na turystycznej kuchence gazowej, grillu czy nad ogniskiem. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i przetestowane przez autorów, jak i ich rodzinę i przyjaciół.
fot. pixabay.com
(porcje:4; przygotowanie: ok. 40 minut)
Do tego dania można wykorzystać warzywa, która akurat masz pod ręką – może to być cukinia, szpinak, marchewka, seler czy pietruszka.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy,
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana,
- posiekane liście czosnku niedźwiedziego,
- 1 szklanka ryżu risotto,
- niecałe 2,5 szklanki bulionu warzywnego,
- 3 szklanki sezonowych warzyw – na przykład cukinii, marchewki, pietruszki czy fasolki szparagowej
- ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
- szklanka tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę w dużym rondlu, dodaj cebulę i smaż ok, aż się zarumieni. Zmniejsz ogień – wsyp ryż i zamieszaj.
- Smaż przez 2 minuty, następnie wlej bulion, tak by zakrył ryż i gotuj ok. 10 minut, cały czas mieszając.
- Dodaj warzywa i niedźwiedzi czosnek, wlej wino i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 5 minut od czasu do czasu mieszając i dolewając tyle bulionu, by przykrywał risotto, aż ryż będzie miękki. Na końcu dodaj parmezan i masło.
Książka pełna jest takich smakowitych przepisów, które przydadzą się w trakcie wypraw kempingowych - zarówno krótkich wypadów, na przykład na plażę lub na wieś, jak i długich podróży pod namiotem czy dużych imprez plenerowych organizowanych w licznym gronie przyjaciół.
Autorzy zawarli w publikacji 85 przepisów na przepyszne posiłki dla całej rodziny - każde z dań może być przygotowane na zwykłej przenośnej kuchence gazowej, grillu lub nawet na ognisku. Dodatkowo czytelnicy znajdą w "Kempingowej książce kucharskiej" zbiór prostych jadłospisów, gotowe listy zakupów oraz praktyczne porady, dzięki którym gotowanie na otwartej przestrzeni stanie się prawdziwą przyjemnością.
Tiff i Jim Easton, „Kempingowa książka kucharska. Smakowite przepisy dla całej rodziny”, Wydawnictwo G+J Książki.
ISBN 978-83-7778-276-7, cena detaliczna 29,90 zł, format 195 x 150 mm, liczba stron: 176, kategoria: książka kucharska, oprawa miękka.
Ekologia.pl