Trudno wybrać danie charakterystyczne dla Rzymu, włoska kuchnia słynie przecież z kulinarnych przysmaków. Na początku warto zwrócić uwagę na saltimbocco. To miękki, cienki kawałek cielęciny, owinięty w prosciutto i przygotowany w piecu. Podawany jest razem z sosem z białego wina - aromatycznym, delikatnym i bardzo smacznym.
Inne mięsne danie to coda alla vaccinara, potrawka z krowich ogonów, delikates pochodzący z rzymskich rzeźni. Ten mięsny produkt zawsze był bezpłatny, w związku z czym był dostępny dla prostych robotników. Rzymianie uczynili z niego przysmak - po czterech godzinach duszenia w sosie pomidorowym do ogonów dodaje się… kakao i orzeszki piniowe. Mięsa w wyniku tego procesu pozostaje niewiele, ale potrawa dosłownie rozpływa się w ustach, do tego jest wyjątkowo sycąca.
Croque monsieur najlepiej smakuje w Paryżu.
Na późne śniadanie w Paryżu wybierz croque-madame i croque-monsieur, popularne francuskie gorące kanapki. Wyróżniają się nie tylko nazwą, ale i składnikami. W croque-monsieur między plasterkami sera znajdują się żółtka jajek z mlekiem i ser z wędliną, a w croque-madame jajko zostaje rozbite na wierzchu.
W Paryżu popularne są kawiarnie zwane lokalnie brasserie.
Obiad we Francji jest niemożliwy bez tradycyjnej zupy cebulowej. Nie potrzebuje specjalnej reklamy, jej legenda opiera się na bulionie wołowym, zwykłej cebuli i kawałkach chleba, które kucharze są w stanie zamienić w prawdziwy delikates. Obecnie często wzbogaca się ją o starty ser lub masło, ale grzanki jako dodatek pozostają niezmienną klasyką.
Spacerując po uliczkach Paryża, nie odmawiaj sobie przyjemności spróbowania pieczonych kasztanów. Ich niepowtarzalny aromat stanie się końcowym akcentem Twojej małej, pysznej podróży.
art. sponsorowany