Wegetariańskie inspiracje kulinarne na Wielkanoc
Wegetariańskie inspiracje na Wielkanoc
Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole. Smak świątecznych potraw znamy od dziecka, a menu jest elementem tradycji. Na szczęście te same potrawy możemy przygotować na różne sposoby, w różnych ...
Chrzan – staropolski sposób na końskie zdrowie
Chrzan – rozgrzewa ciało, podnosi ciśnienie krwi i libido
Chrzan wielu z nas przywodzi na myśl wiosnę i Wielkanoc. Nie bez powodu – jest on niezbędnym składnikiem święconki i wielu świątecznych dań. Ta ostra w smaku przyprawa kojarzy nam się również ze zdrowiem i krzepą. Jej właściwości zdrowotne są w istocie nie do przecenienia. Włączając chrzan ...
Majonez bez jajek? To proste!
Majonez bez jajek? To proste!
Nie ma to jak majonez domowej roboty. Bazą klasycznego majonezu są żółtka jajek. A co jeżeli wyeliminujemy je z przepisu? Czy jest szansa, że bez jajek majonez nadal będzie smakował jak majonez? Zdecydowanie tak! Niektórzy nawet mówią, że ten w wersji wegańskiej smakuje o niebo lepiej niż ...
Wiosenna przekąska ze szpinakiem i migdałami
Wiosenna przekąska ze szpinakiem i migdałami
Wiosna, wiosna, ach to ty! Pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę. Wiosna wkracza także do kuchni, która staje się lżejsza i bardziej kolorowa. Na stół wjeżdżają lekkie sałatki i wrapy. Ruloniki ze ze szpinakiem i migdałami będą miłą odmianą po ...
Kalarepa lepsza od pomarańczy
O wyższości kalarepy nad pomarańczą
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy ...
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Sałatka z komosy ryżowej i ziół
Kiedy po zabieganym dniu marzymy o chwili przyjemności, zaparzmy kubek swojej ulubionej herbaty i przygotujmy pyszną, pożywną kolację. Jeśli szukamy propozycji na lekki posiłek, sięgnijmy po sałatkę z komosy ryżowej i ziół! Do wyboru, do koloru!
Rzeżucha – o właściwościach rzeżuchy i jej pozycji w rodzimej kuchni
Rzeżucha poprawia przemianę materii, dobrze wpływa na włosy i cerę
Pieprzyca siewna, zwana powszechnie rzeżuchą, kojarzona jest głównie z Wielkanocą. W tym okresie pojawia się na naszych stołach, jako świąteczna dekoracja. Ale moglibyśmy z niej uczynić coś więcej, niż tylko dekorację świątecznych kanapek. Dlaczego? Bo jest rzeżucha jest niesamowicie zdrowa, ...
Ocet balsamiczny przyprawa – właściwości, skład i zastosowanie octu balsamicznego
Ocet balsamiczny – na zdrowie!
Naturalnie gęsty, ciemnobrązowy i bogaty w aromat – taki jest najbardziej wykwintny ocet stosowany w kulinariach – ocet balsamiczny. Wśród octów nie ma sobie równych, zwłaszcza jeśli jest przygotowywany zgodnie z tradycyjną, włoską recepturą. W jaki sposób używać octu balsamicznego, by ...
Maniok – tropikalny ziemniak
Maniok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego jedłospisu wszystkich ludzi na całym świecie. Maniok stanowi podstawę diety mieszkańców krajów ...
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie z lasu
Czosnek niedźwiedzi – zdrowie z lasu
Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek ten jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły.  Współcześnie roślina ta ceniona jest za niepowtarzalne walory smakowe i zdrowotne.

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy