Przepisy na mieszanki przypraw domowej roboty
Przepisy na mieszanki przypraw domowej roboty
Jeżeli skład dostępnych w sklepach przypraw wywołuje u nas dreszcze, możemy rozważyć stworzenie własnych mieszanek, z pomocą których przyprawimy wiele dań. W przeciwieństwie do wielu produktów komercyjnych, domowe przyprawy będą pozbawione glutaminianu sodu i sztucznych aromatów.
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Mandragora – trucizna czy lekarstwo?
Korzeń mandragory jest bardzo mocno wpisany w kulturę Europy. Możemy się na niego natknąć przeglądając średniowieczne bestiariusze, czytając Biblię, a nawet dramaty Szekspira. Jego kształt, który przywodzi na myśl ludzką sylwetkę, od zawsze wzbudzał lęk i respekt. Kojarzy się z magią i ...
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie i zdrowe śniadanie
Pasty kanapkowe DIY – sposób na szybkie przekąski sylwestrowe
Pasty do kanapek to produkty, który doskonale sprawdzą się nie tylko jako imprezowa przekąska, lecz także jako element szybkiego i pożywnego śniadania, które możemy przygotować w kilka chwil. Możliwość samodzielnego decydowania o ich składzie sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony dodatek ...
Kardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kardy – uzbrojeni dostawcy witamin
Kiedy wpiszemy w wyszukiwarkę hasło „kard”, wyświetlą nam się informacje na temat perskiej broni białej oraz oryginalnej rośliny podobnej z wyglądu do ostu. Mimo tego wirtualnego pokrewieństwa, kardy mają niewiele wspólnego z mieczem, może poza tym, że niektóre ich partie są uzbrojone w ...
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera bez tajemnic
Skorzonera jest warzywem intrygującym, przywodzącym na myśl niektóre rośliny z powieści fantastycznych. Określana niegdyś nazwą „wężymord” ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się na naszych stołach, bynajmniej nie w roli antidotum na jad węży. Ciemny korzeń spichrzowy z pewnością sprawi, ...
Orzechy makadamia (macadamia) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy makadamia – zdrowie prosto z australijskiej dżungli
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są ekstremalnie kaloryczne, ale z równą mocą chronią nas przed miażdżycą oraz pomagają utrzymać dobry nastrój i ...
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Co ma wspólnego ciecierzyca z piernikami?
Pewnie zrobiliście już tony świątecznych pierników, waniliowych ciasteczek, orzechowych kruchych, itp. A może właśnie się do tego zabieracie? Tak czy inaczej spieszę donieść, że przetestowałam przepis na wegański lukier królewski z wody z ciecierzycy i jest naprawdę genialny!
Wegetariańska Wigilia. Przepisy na 12 wegetariańskich potraw
Jak przyrządzić wegetariańskie Święta?
Kutia, smażone pierogi, zupa grzybowa, barszcz czy pasztet – to tylko cześć potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole. Lubimy świętować, spędzać czas z rodziną i bliskimi, rozmawiać, śmiać się i jeść razem przy wspólnym stole. A co jeżeli dania na świąteczny przygotujemy nieco ...
Jęczmień - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże jęczmień ciekawostki
Jęczmień na promienny wygląd, zdrowe serce i spokojną głowę
Jęczmień to roślina, o której ostatnimi czasy zrobiło się głośno za sprawą popularnych suplementów na utratę wagi. Zboże to jednak przynosi szereg korzyści dla naszego wyglądu i zdrowia nie tylko w formie niedojrzałej zamkniętej w plastikowym opakowaniu. Produkty, takie jak pęczak czy ...
Mak nie tylko od święta
Mak nie tylko od święta
Mak kojarzy się z potrawami, które pojawiają się na wigilijnym stole –z makowcem, kutią czy kluskami z makiem. Jednak warto odłożyć świąteczne skojarzenia na bok i spojrzeć na mak z szerszej perspektywy – zdrowotnej i kulinarnej.

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy