Sok z buraków – jest bardzo zdrowy, ale niedoceniany
Jest bardzo zdrowy, ale niedoceniany
Picie soku ze świeżych buraków pomaga znacznie obniżyć ciśnienie krwi.  – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma „Hypertension”
Olej kokosowy czy olej z czarnuszki - który bio produkt warto wybrać?
Olej kokosowy czy olej z czarnuszki - który bio produkt warto wybrać?
Oleje roślinne to cenne składniki zrównoważonej diety - są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nadają smak potrawom, a umiejętnie dobrane przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia oraz kondycji fizycznej.
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Klementynki – bezpestkowe bogactwo smaku
Spośród licznych rodzajów i odmian cytrusów, klementynki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych. Mają w sobie sporo charakterystycznej dla tej grupy owoców kwaskowości, ale i tak są słodsze nawet od mandarynek. Ich powstanie było jednak zupełnie przypadkowe. Poznaj ciekawą historię ...
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Przepisy na pobudzające koktajle herbaciane
Wiosna, mimo że jest jedną z najpiękniejszych pór roku, często wiąże się z nagłym spadkiem sił witalnych naszego organizmu. Przesilenie wiosenne objawia się przemęczeniem, problemami z koncentracją, sennością oraz bólem stawów. Takie samopoczucie sprawia, że zamiast cieszyć się z wiosny, ...
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Cytryna - kwaśna recepta na zdrowie
Wiadomo, że nic tak nie orzeźwia w upalne dni jak woda z cytryną, nic tak nie rozgrzewa po zimowych spacerach jak herbata z jej dodatkiem. Skutecznie pomaga zwalczać przeziębienie, wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn... Co więcej, skutecznie pomaga zwalczać komórki rakowe! ...
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
Pietruszka – królowa kuchni i ziołolecznictwa
„Jabłko, gruszka czy pietruszka?” Pietruszka wchodzi w skład nie tylko wyliczanki dla dzieci, lecz także słynnej „włoszczyzny”, jako jedno z uniwersalnych warzyw potrzebnych do przygotowania zupy. Od pokoleń jest popularna w polskiej kuchni, a także w medycynie ludowej - i bardzo dobrze - ...
Dynia i papryka – doskonała para
Dynia i papryka – doskonała para
O dyni napisano już wiele. Wiele jest też przepisów z dynią w roli głównej. Jesienią i zimą rządzi przede wszystkim krem z dyni – dlatego, że rozgrzewa i porządnie syci. Przepisów  na tę popularną zupę jest wiele. My proponujemy krem z dyni i papryki. To czerwono warzywo fajnie ...
Płaskurka - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże płaskurka ciekawostki
Płaskurka – zboże czyste i zdrowe
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże to, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i ...
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Kefir, maślanka, a może jogurt? Co lepsze?
Prozdrowotne właściwości napojów wytwarzanych ze sfermentowanego mleka są znane ludzkości od wieków. Włączenie ich do codziennej diety doskonale wspiera pracę jelit, działając probiotycznie. Z racji tego, że wybór między kefirem, maślanką i jogurtem może nieraz przyprawić o zawrót głowy, ...
Limonka owoc - właściwości i zastosowanie. Jak jeść limonkę?
Limonka – zielona strażniczka zdrowia i piękna
Obowiązkowy składnik mojito, który urzeka zmysły cytrusowym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Limonka staje się coraz bardziej popularna i powoli zaczyna stanowić konkurencję dla wszechobecnej cytryny. Ten tropikalny owoc to nie tylko wykwintny dodatek do potraw i napojów, lecz także ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy