Aronia owoc - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy aronia
Aronia – mini owoc o wielkiej mocy
Ma w sobie więcej antocyjanów niż czarny bez i stanowi istną bombę witaminową. Co więcej, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o jej uprawę. Aronia to nasza narodowa duma, ponieważ jej cenne właściwości są znane na wszystkich kontynentach. Zawarte w niej substancje nie tylko ...
Kasza bulgur - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza bulgur
Bulgur – z czym to się je?
Kasza bulgur jest jednym z podstawowych surowców kulinarnych wykorzystywanych na Bliskim Wschodzie. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw gotuje się, suszy, a później rozgniata. Poza bulgurem, z durum powstają również ...
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Kalafior – sposób na świetną pamięć i obronę przed rakiem
Dla większości z nas jedną z ulubionych potraw w okresie dzieciństwa był gotowany kalafior posypany chrupiącą bułką tartą. Obecnie, wiedząc, jak cenne dla zdrowia wartości zawiera w sobie to warzywo, skłaniamy się ku temu, by spożywać je na surowo lub w wersji przyrządzanej na parze. Jak ...
Nerkowce (orzechy nerkowca) - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Nerkowce - koją nerwy, dodają energi i chronią przed cukrzycą
Rosną na trzech kontynentach: amerykańskim, afrykańskim i azjatyckim. Zanim trafią na sklepowe półki, muszą zostać wydobyte z wypełnionej parzącym olejem łupiny oraz oddzielone od fikuśnego owocu. Pasują nie tylko do deserów, ale też do dań orientalnych i ostrych przypraw. Orzechy nerkowca ...
Pora na pora
Pora na pora
Por, obok marchewki i pietruszki, należy do najmniej zbadanych warzyw wchodzących w skład włoszczyzny. Większość z nas zjada go w rosole, rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, jakie kryje w sobie właściwości prozdrowotne oraz, czy warto go spożywać w surowej postaci albo solo. Do potraw ...
Pszenżyto - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże pszenżyto ciekawostki
Pszenżyto – chluba polskich upraw
Pszenżyto jest czymś więcej niż tylko mieszaniną dwóch rodzajów zbóż – pszenicy i żyta. Ma ono swoje specyficzne właściwości technologiczne, dietetyczne i smakowe, dzięki którym stanowi alternatywę zarówno dla pszenicy, jak i żyta. Wyhodowane z myślą o uzyskaniu lepszej jakości paszy dla ...
Sorgo - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże sorgo ciekawostki
Sorgo - wspomaga układ nerwowy, chroni przed depresją, wspiera płodność
Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. W naszym regionie pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących. Stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. Ostatnio pozazdrościliśmy Afrykańczykom sorga – jako zboże ...
Kapary –właściwości, wykorzystanie kaparów w kuchni
Kapary – z czym to się je?
Obok oliwek, rukoli, czosnku i świeżych ziół, kapary to jedne z najważniejszych dodatków do potraw kuchni greckiej, włoskiej czy francuskiej. W Polsce nie są jeszcze tak popularne, ale powoli zaczynamy coraz więcej uwagi zwracać na tę wyrazistą i bardzo intrygującą przyprawę. Warto?
Maniok – tropikalny ziemniak
Maniok – tropikalny ziemniak
Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego jedłospisu wszystkich ludzi na całym świecie. Maniok stanowi podstawę diety mieszkańców krajów ...
Komosa ryżowa - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże komosa ryżowa ciekawostki
Komosa ryżowa (quinoa) wraca na kulinarne salony
Quinoa (Chenopodium quinoa), bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo ryżu peruwiańskiego, uprawiana jest od 5 tysięcy lat w Ameryce Południowej w regionie Andów. W starożytności hodowali ją również Inkowie. Obecnie komosa ryżowa cieszy się dużym zainteresowanie jako zdrowa alternatywa ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy