Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler – na odchudzanie i odtrucie
Seler, oprócz tego, stanowi ważny składnik wywarów warzywnych, jest przebojem w dietetyce. Uwielbiają go Japończycy, ceniąc za odtruwające i odchudzające właściwości. Powoli zaczyna być doceniany również w Polsce, gdzie spożywamy go najczęściej w postaci surówki z dodatkiem np. rodzynków. ...
Sejtan, czyli coś dla wegetarian lubiących smak mięsa
Jak zrobić kotleta schabowego z mąki?
Say-tahn – tak japońscy mnisi buddyjscy ponad sześć wieków temu nazwali osobliwe nibymięso roślinne, pozyskiwane z czegoś tak prostego jak mąka. W Chinach nazywany jest mięsem Buddy lub kofu. To znakomite wyjście dla wegetarian lubiących smak mięsa.
Żurawina – niedoceniana roślina z mokradeł. Właściwości zdrowotne i kosmetyczne żurawiny
Żurawina – dlaczego warto ją jeść?
Wizerunek czerwonych, jędrnych owoców żurawiny gości na wielu produktach dostępnych w sklepach w okresie zimowym. To wtedy chętnie pijemy żurawinowe herbatki i wspomagamy się sokiem z żurawiny. Ale roślina ta aż prosi się o umieszczenie jej w całorocznym jadłospisie. Można z powodzeniem ...
Maca – peruwiańskie zioło, które dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodność
Dodaje energii, poprawia wygląd i zwiększa płodność
Już starożytni Inkowie doceniali cudowne właściwości macy i otaczali ją szczególnym kultem. Obecnie ten naturalny suplement diety jest ceniony ze względu na zawarte w nim unikalne substancje, których działanie sprawia, że jesteśmy pełni energii, a nasza skóra i włosy wyglądają zdrowo. ...
Kumkwat – właściwości kumkwatów, walory odżywcze i  zastosowanie
Kumkwat – kulinarny rarytas
Kumkwaty należą do tych mniej znanych u nas cytrusów. Powszechne są natomiast w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Bardzo wyróżniają się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która ...
Orzechy włoskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Orzechy włoskie – na intelekt, serce i urodę
Czy orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy? Przyjęło się, że tak właśnie jest. Ale czy to prawda, czy tylko skutek tego, że orzechy te w Polsce dobrze znamy i dużo o nich wiemy? Na pewno ich powszechność ma tu spore znaczenie, ale orzechy włoskie to naprawdę bomba odżywcza i prozdrowotna. ...
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głóg – sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne, że podczas spaceru nie sposób minąć ten krzew obojętnie. Nie poprzestawajmy jednak na samym podziwianiu, ...
Owies - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże owies ciekawostki
Owies – odżywia, leczy, oczyszcza i odmładza
Płatki, otręby, kasze, ciastka, batony, napoje - produkty owsiane przebojem podbiły polski rynek. Znajdziemy je nawet w babcinej apteczce. Poza walorami odżywczymi i prozdrowotnymi zboże to wykazuje cenne właściwości kosmetyczne. Obecnie, za sprawą badań naukowych, owsianka na śniadanie już ...
Bądź krzepki jak rzepa!
Jaka krzepa drzemie w rzepie?
Rzepa, którą uwiecznił w swoim wierszu Julian Tuwim, niestety obecnie sporo straciła na swojej popularności. Warto jednak wprowadzić ją do diety, chociażby po to, aby sprawdzić czemu zawdzięcza swoją dawną sławę. Zgodnie z zapewnieniami naszych babć, rzepa nie tylko doda sił i uchroni od ...
Orzechy brazylijskie - właściwości, wartości odżywcze i kalorie
Luksus z amazońskiej puszczy – orzechy brazylijskie
Niewielkie, w kształcie półksiężyców, z pozostałościami brązowej skórki – tak wyglądają orzechy brazylijskie. Niby charakterystyczne, ale jednak niepozorne. Jedząc je nie, zdajemy sobie sprawy z wyjątkowości orzechów brazylijskich. A ta płynie z bogactwa wartości odżywczych oraz pochodzenia.

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy