Grejpfrut – rajski sposób na zdrowe ciało i spokojny umysł
Poprawia trawienie, działa antybakteryjnie i przyspiesza przemianę materii
Grejpfruty wciąż pozostają w cieniu popularnych pomarańczy. Dzieje się tak zapewne ze względu na ich charakterystyczny słodko-kwaśno-gorzki smak, który nie wszystkim przypada do gustu. Jednakże z racji tego, że owoce te zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, warto je włączyć ...
Eko-kuchnia może być zero waste
Eko-kuchnia może być zero waste
Kuchnia fusion podbiła serca Polaków. Potrafimy łączyć smaki z najbardziej odległych zakątków świata i wciąż poszukujemy nowych doznań. A gdyby tak połączyć nowoczesne wariacje z tradycyjnym kunsztem i troską o środowisko? Prezentujemy przepis na trzydaniowy obiad w myśl trendu „zero waste”.
Kasza kuskus - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy kasza kuskus
Kuskus – idealny dla sercowców i osób na diecie
Kasza kuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać ją wrzątkiem i poczekać aż napęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość. Kuskus stanowi źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, tiaminy i żelaza. W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z ...
Miłka abisyńska (teff) - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże miłka abisyńska (teff) ciekawostki
Miłka abisyńska (teff) – bezglutenowe afrykańskie zboże
Teff czy też miłka abisyńska to roślina trawiasta będąca podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej. Jest tam uprawiana od ponad 4 tys. lat i ciągle opiera się niekorzystnym warunkom klimatycznym tego obszaru. Dla Europejczyków teff to egzotyczny superfood, którym chętnie zastępujemy ...
Sorgo - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże sorgo ciekawostki
Sorgo - wspomaga układ nerwowy, chroni przed depresją, wspiera płodność
Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie. W naszym regionie pozostaje oczywiście mało znane, ponieważ rośnie jedynie w klimatach ciepłych i gorących. Stanowi podstawę diety mieszkańców Afryki. Ostatnio pozazdrościliśmy Afrykańczykom sorga – jako zboże ...
Chutney - Indyjskie smaki w staropolskiej kuchni
Chutney - indyjskie smaki „po staropolsku”
Pierwsze przepisy na ten gęsty i aromatyczny sos pojawiły się w Polsce już w XVII w. W kuchni staropolskiej funkcjonował pod nazwą gąszcze. Chutney ma swoje korzenie w kuchni indyjskiej, gdzie do dzisiaj jest używany jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Pikantny, lekko kwaskowy ...
Dziki ryż - opis, właściwości i zastosowanie. Zboże dziki ryż ciekawostki
Jak oswoić dziki ryż?
Pochodzący z bagnistych obszarów Ameryki Północnej dziki ryż to właściwie nasiona wodnej trawy – rośliny z rodziny wiechlinowatych. Jego długie, cienkie ziarna, o ciemnobrązowej barwie, charakteryzują się intensywnym zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Dziki ryż, ceniony ze względu na swoje ...
Pestki słonecznika - właściwości i zastosowanie. Przepisy nasiona słonecznika
Słonecznik zamiast suplementów!
Słoneczniki pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie były z powodzeniem uprawiane już 3 tysiące lat przed naszą erą. Rdzenni mieszkańcy lądu za Atlantykiem cenili żółte kwiaty nie tylko jako źródło pożywienia, ale także ceniony lek oraz naturalny barwnik.
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Przepis na tłusty czwartek: wegańskie faworki
Tradycyjne polskie faworki, choć wspaniałe w smaku, nie należą do najzdrowszych dań. Prawda jest jednak taka, że ciężko ich sobie odmówić. Zwłaszcza w taki dzień, jak tłusty czwartek. Jak sprawić, by ten słodki przysmak miał przy okazji nieco wartości odżywczych?
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Pomysły na szybkie i zdrowe śniadanie
Dla pracujących na pełny etat, a nawet uczniów i studentów śniadanie jest posiłkiem najbardziej problematycznym. Poranna godzina, pośpiech i pusta lodówka często sprawiają, że ma się ochotę śniadanie pominąć albo przełożyć na popołudnie. Jeżeli już uda nam się przygotować prostą kanapkę, ...

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Pasaż zakupowy